Moskva: Hezbolah nije izgubio kontrolu

Kopnena invazija na Liban, koja je najavljena u Izraelu 30. septembra, i dalje je u zastoju, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Libanski šiitski pokret Hezbolah nije izgubio kontrolu, uprkos početku izraelske kopnene operacije u Libanu i najnovijim izraelskim napadima na rukovodstvo tog pokreta, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Kopnena invazija na Liban, koja je najavljena u Izraelu 30. septembra, i dalje je u zastoju. Izraelski vojni napadi na libansku teritoriju završavaju se nasilnim sukobima sa borcima Hezbolaha i značajnim gubicima", rekla je Zaharova na današnjem brifingu.

Kako je dodala, prema procenama Rusije, Hezbolah, uključujući i njegovo vojno krilo, nije izgubio kontrolu, već pokazuje i organizovanost.

Zaharova je ukazala da je potrebno videti do koliko žrtava su doveli ti sukobi  među civilnim stanovništvom.

"Rusija osuđuje sve akcije koje imaju za cilj podsticanje regionalne vatre", poručila je Zaharova.

Izrael od 1. oktobra sprovodi kopnenu operaciju protiv snaga Hezbolaha u južnom Libanu i nastavlja vazdušno bombardovanje te zemlje, gde je već poginulo više od 2.000 ljudi, uključujući vođe šiitskog pokreta, dok je više od milion ljudi izbeglo.

Uprkos gubicima, uključujući i komandno osoblje, Hezbolah vodi kopnene borbe i ne prestaje sa raketnim napadima na izraelsku teritoriju.