Lavrov doputovao u Laos na samit Istočne Azije (VIDEO)

Osim šefa ruske diplomatije, Laos će posetiti i američki državni sekretar Entoni Blinken , koji će umesto američkog predsednika Džozefa Bajdena učestvovati na događajima ASEAN i EAS

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je danas u prestonicu Laosa, gde će 11. oktobra učestvovati na Istočnoazijskom samitu (EAS), javljaju RIA Novosti.

Naime, Vientijan je već počeo da okuplja ugledne goste, pošto je u utorak tamo počela godišnja serija sastanaka rukovodstva Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), a u petak će događaji biti završeni sastankom godišnjeg samita lidera Istočne Azije, čiji stalni učesnici uključuju i ASEAN i niz njihovih partnera u dijalogu, kao i Rusiju, Kinu i SAD.

Osim šefa ruske diplomatije, Laos će posetiti i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji će umesto američkog predsednika Džozefa Bajdena učestvovati na događajima ASEAN i EAS.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nije najavilo moguće kontakte sa američkom delegacijom. Međutim, u julu se Lavrov i Blinken, koji su takođe bili u Laosu u isto vreme na događajima ovih formata, nisu odvojeno sastali. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 2. oktobra napomenulo da Lavrov planira bilateralne sastanke sa azijskim kolegama, ali nije precizirano sa kim tačno.

Samit Istočne Azije je forum za dijalog između lidera azijsko-pacifičkog regiona o širokom spektru strateških političkih i ekonomskih pitanja, uključujući ciljeve jačanja regionalne bezbednosne arhitekture.

Sastanci u ovom formatu održavaju se svake godine u vezi sa događajima na visokom nivou ASEAN-a.

Od 2011. godine na forum šefova država istočne i jugoistočne Azije pozivaju se i lideri Ruske Federacije i Sjedinjenih Država.