Rusija

Precizan poput snajpera: Ruski vojnici o upotrebi sistema PVO "buk" u zoni SVO

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ključna karakteristika "buka" je njegova sposobnost otkrivanja ciljeva na udaljenosti od 120 km
Precizan poput snajpera: Ruski vojnici o upotrebi sistema PVO "buk" u zoni SVOwww.globallookpress.com © Vadim Savitsky

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je jedna od posada sistema PVO srednjeg dometa "buk", grupe trupa "Istok", za nedelju dana presrela više od deset bespilotnih letelica.

"Posada raketnog sistema PVO 'buk' grupe snaga 'Istok' iz Zabajkalije oborila je više od deset bespilotnih letelica avionskog tipa Oružanih snaga Ukrajine za nedelju dana, tokom borbenog dežurstva, na Južnodonjeckom pravcu u zoni SVO", navodi se u saopštenju.

Kako navode sami članovi posade, pored bespilotnih letelica, oni redovno obaraju rakete višecevnih sistema poput HIMARS-a, "uragana" i "grada". Zauzvrat, neprijatelj pokušava da identifikuje i uništi sisteme PVO ruske vojske, zbog čega su posade "bukova" primorane da posle svakog dejstva menjaju vatreni položaj. 

Zbog toga su od velikog značaja za preživljavanje ovih sistema PVO, mere pokrivanja, a taj zadatak dodeljen je posadama lakih prenosnih raketnih sistema i vojnicima opremljenim anti-dron puškama.

"Anti-dron puška ima pet frekventnih opsega za efikasnu borbu protiv vazdušnih ciljeva. Ona stvara smetnje u radio-vezi, kontrolom kanalu, što dovodi do prizemljavanja ili pada dronova", rekao je jedan od članova posade "buka" sa pozivnim znakom "Žalo".

Otkriva pretnje na velikim dometima

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ključna karakteristika "buka" je njegova sposobnost otkrivanja ciljeva na udaljenosti od 120 km, uključujući i one koje lete na izuzetno malim visinama – do deset metara. Takve mogućnosti pruža samohodni radar.

"Samohodni radar može da radi sa dva lansirna vozila odjednom i da prati četiri cilja istovremeno. Radar otkriva, prati i dodeljuje ciljeve", navodi rusko MO.

Kako primećuju sami vojnici, "buk" se odlikuje se "gotovo snajperskom preciznošću" kada dejstvuje po neprijateljskim ciljevima, a prema podacima sa terena varijanta "buk-m1" ima široku primenu u zoni SVO.

Kompleks je deo višeslojne mreže PVO raspoređene duž cele linije fronta. Glavni zadatak ruskih sistema PVO je borba protiv manevrišućih ciljeva na malim i srednjim visinama (od 15 m do 22 km) u uslovima intenzivnih elektronskih smetnji.

"Buk-m1" se odlikuje proširenim mogućnostima presretanja krstarećih i operativno-taktičkih balističkih raketa, kao i aviona. Prelazak sistema iz marševski u borbeni položaj traje oko tri minuta, a navodi se da su posade ovog sistema do sada oborile mnoge rakete zapadne proizvodnje – uključujući "storm šedou" i ATACMS.

Ministarstvo odbrane RF takođe ističe da je jedan od glavnih prioriteta presretanje brzih projektila lansiranih iz HIMARS-a.

"Za 'buk' nema nezgodnih ciljeva – sistem PVO skenira nebo na udaljenosti od 100 km. Jedna od prioritetnih i teških meta za PVO su rakete višecevnog sistema HIMARS američke proizvodnje. Oni lete brzo i veoma visoko, a imaju i veoma mali radarski odraz. Takav cilj je najteže otkriti i pogoditi", dodaje ministarstvo.

Nove verzije "buka"

Slični zadaci u zoni SVO dodeljeni su naprednijoj verziji – "buk-m2". Specifičnost ovog sistema PVO je njegova sposobnost da efikasno deluje u uslovima intenzivnih elektronskih protivmera i vatre neprijatelja.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, u poređenju sa prethodnikom, "buk-m2" može istovremeno da gađa četiri puta više ciljeva. Površina zaštićenih objekata obuhvaćenih ovim sistemom povećana je za 2,5 puta, a broj raketa zemlja-vazduh spremnih za lansiranje povećan je za 1,5 puta.

Zona uništavanja vazdušnih ciljeva sa modernizovanim kompleksom je od tri do 45 km, dok se taktičke balističke i krstareće rakete mogu uništavati na dometima do 20 km, a maksimalna brzina ciljeva koji se presreću je 1.200 m/s (oko 3,5 maha).

"Bukovi" takođe odlikuju visokom pokretljivošću, jer su postavljeni na gusenične platforme. Postižu brzine do 60 km/h, na svim vrstama terena.

Iz ruskog Ministarstva odbrane navode i da su pripadnici jedne od baterija "buk-m2" u Zaporoškoj oblasti uništili više od 60 raketa lansiranih iz HIMARS-a i krstarećih raketa "storm šedou" od početka SVO. Takođe su oborena dva frontovska bombardera Su-24 i tri helikoptera Mi-24 Oružanih snaga Ukrajine.

U zoni SVO, "buk-m2" se često koristi u sadejstvu sa najnovijom verzijom – "buk-m3" koji ima mogućnost presretanja ciljeva na većim udaljenostima.

"Lanseri PVO 'buk-m2' pogađali su avione, helikoptere i rakete višecevne sistema HIMARS na udaljenosti od oko 40 km. Kompleksi 'buk-m3' obezbeđuju otkrivanje i uništavanje neprijateljskog naoružanja za napad iz vazduha na velikim udaljenostima na prilazima zaštićenim objektima", dodaju iz ruskog MO. 

Takođe su pojasnili da zajednička upotreba dve rakete "buka" na različitim udaljenostima omogućava stvaranje višeslojne zone PVO i umanjuje efikasnost neprijateljskog vazdušnog udara.

"Buk-m3" je predstavnik nove generacije porodice sistema PVO srednjeg dometa, a čiji je domet povećan za 1,5 puta u odnosu na "buk-m2".

"Na transportno-lansirnom oruđu je 12 raketa, a na samohodnom lansirnom oruđu sa radarom ima šest raketa. Odlike novih sistema PVO u poređenju sa prethodnim verzijama su povećana nosivost šasije, radi povećanja broj projektila, poboljšan sistem upravljanja i zaštita posade od eksplozija", ističe Ministarstvo odbrane Rusije.

Dodaje se da "buk-m3" može otkriti brze mete na velikim visinama i dejstvovati po njima za nekoliko sekundi, a prema rečima vojnika, lansiranje se vrši po pravilu "jedna raketa-jedan cilj", sa izuzetkom "posebno velikih i brzih ciljeva".

Zbog velikog broja oborenih izviđačkih i borbenih bespilotnih letelica oborenih od početka SVO, vojska je "buk-m3" prozvala "istrebljivač dronova". Pored bespilotnih letelica, sistem PVO efikasno presreće rakete "točka-u", rakete HIMARS-a i drugu municiju koju koriste ukrajinski militanti.

Ispitan u borbi

Glavni urednik portala "Arsenal otadžbine" Dmitrij Drozdenko je u razgovoru za RT rekao da su sistemi PVO "buk" pokazali visoku efikasnost u presretanju velikih bespilotnih letelica i raketa zapadne proizvodnje.

"Posebno vredi istaći 'buk-m2' i 'buk-m3', koji imaju veoma dobre karakteristike za takvu opremu. Na primer, divizion 'buk-m2' je sposobna da istovremeno gađa 24 cilja, a divizion 'buk-m3' 36. Raketa PVO 9M317M ima visoke sposobnosti, sposobna je da manevriše tokom kretanja ka cilju. 'Bukovi' su testirani u borbi protiv zapadnih projektila velike preciznosti. Oni su s pravom stekli slavu kao efikasni sistemi PVO srednjeg dometa", naglasio je Drozdenko.

Sličnu tačku gledišta deli i vojni ekspert Jurij Ljamin. On je u razgovoru za RT napomenuo da su "bukovi" veoma cenjeni među trupama zbog svoje sposobnosti da odbiju masovne vazdušne napade.

"'Bukovi' imaju solidnu municiju. Što više projektila, to kompleks može da presretne više ciljeva. U sadašnjim uslovima, kada Oružane snage Ukrajine dobijaju zapadne rakete i bespilotne letelice, ovo je posebno važno. Pored toga, 'bukovi' su postavljeni na gusenične šasije, koje obezbeđuju visoku upravljivost i mogućnost njihovog raspoređivanja u veoma ekstremnim uslovima", kaže Ljamin.

Prema njegovim rečima, u ruskoj PVO "bukovi" zauzimaju prostor između sistema dugog dometa, poput S-300i  S-400, i sistema kratkog dometa kao što je "pancir". Dakle, prioritet ove porodice su mete velikih dimenzija na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara.

"Nemoguće je zamisliti rusku PVO bez 'bukova'. Verujem da će odbrambena industrija u bliskoj budućnosti nastaviti da unapređuje ove sisteme PVO. Po mom mišljenju, modernizacija će prvenstveno uticati na radarske stanice. To će nam omogućiti da nanesemo još više štete neprijateljskom naoružanju", zaključio je Ljamin.

image