Rusija

Rjabkov demantovao Trampa: SAD, Rusija i Kina nisu dogovarale denuklearizaciju

Svi pokušaji Trampove administracije da sednemo za isti pregovarački sto bili su neuspešni, ukazao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije
Rjabkov demantovao Trampa: SAD, Rusija i Kina nisu dogovarale denuklearizaciju© Григорий Сысоев / РИА Новости

Izjave bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, da su Rusija, Kina i SAD bile blizu zaključivanja sporazuma o potpunoj denuklearizaciji, ne odgovaraju istini, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"To nije tačno. Pokušaji Trampove administracije da za isti pregovarački sto smeste nas i kinesku delegaciju bili su neuspešni", rekao je Rjabkov.

Prethodno je republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da je "Vašington skoro postigao sporazum o nuklearnom oružju sa Rusijom i Kinom tokom svog boravka u Beloj kući".

Bivši predsednik je to izjavio tokom dvosatnog intervjua sa komičarem Endrjuom Šulcom, koji je objavljen na Iksu, u sredu.

"Bili smo blizu dogovora o nuklearnom razoružavanju. Bilo bi tako dobro. Govorim o Rusiji, nama samima i Kini. Onda bismo u to uključili sve ostale", rekao je Tramp.

Nuklearno oružje je, prema njegovim rečima, "najveća pretnja koju danas imamo u svetu", tvrdi Tramp. 

Tramp svoje zasluge za denuklearizaciju koja se umalo dogodila, naglašava tokom rasprave o navodnom nuklearnom programu Irana, tokom koje je kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog oklevanja da se suprotstavi Teheranu.

image