Rjabkov demantovao Trampa: SAD, Rusija i Kina nisu dogovarale denuklearizaciju

Svi pokušaji Trampove administracije da sednemo za isti pregovarački sto bili su neuspešni, ukazao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije

Izjave bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, da su Rusija, Kina i SAD bile blizu zaključivanja sporazuma o potpunoj denuklearizaciji, ne odgovaraju istini, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"To nije tačno. Pokušaji Trampove administracije da za isti pregovarački sto smeste nas i kinesku delegaciju bili su neuspešni", rekao je Rjabkov.

Prethodno je republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da je "Vašington skoro postigao sporazum o nuklearnom oružju sa Rusijom i Kinom tokom svog boravka u Beloj kući".

Bivši predsednik je to izjavio tokom dvosatnog intervjua sa komičarem Endrjuom Šulcom, koji je objavljen na Iksu, u sredu.

"Bili smo blizu dogovora o nuklearnom razoružavanju. Bilo bi tako dobro. Govorim o Rusiji, nama samima i Kini. Onda bismo u to uključili sve ostale", rekao je Tramp.

Nuklearno oružje je, prema njegovim rečima, "najveća pretnja koju danas imamo u svetu", tvrdi Tramp. 

Tramp svoje zasluge za denuklearizaciju koja se umalo dogodila, naglašava tokom rasprave o navodnom nuklearnom programu Irana, tokom koje je kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog oklevanja da se suprotstavi Teheranu.