Donjeck pod najintenzivnijim napadom od 2014. godine

"Centar Donjecka ponovo je pod vatrom. Ukrajinska oružana vojska nastavlja borbu protiv civila. Jutros su gađane stambene zgrade, naselja, škole, bolnice i hram", izjavio je premijer DNR

U Donjecku se odigralo najveće granatiranju ukrajinske vojske od 2014. godine, rekao je gradonačelnik grada Aleksij Kulemzin.

"Još jedan ratni zločin počinili su jutros ukrajinski fašisti. Tačno u 7 sati izvrgli su centar Donjecka najmasovnijem udaru od 2014. godine", napisao je gradonačelnik na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je u Donjecku ispalila 40 raketa iz višecevnih bacača BM-21 "grad". Granatiran je trg na raskrsnici Avenije Bogdana Hmeljnickog i Univerzitetske ulice, Bulevara Školni, Naberežna ulice i oblast Kritoj Rinok u Vorošilovskom okrugu u Donjecku.

Pet osoba je povređeno tokom granatiranja Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine, kako je gradonačelnik rekao u intervjuu za TV kanal "Risija 24".

"Do sada je poznato pet žrtava, uključujući jedno dete rođeno 2012. godine. Informacije o žrtvama i šteti se preciziraju", rekao je zvaničnik.

Premijer DNR Vitalij Hocenko je obavestio da ukrajinska borba nastavlja borbu protiv civila, nakon masovnog granatiranja Donjecka.

"Centar Donjecka ponovo je pod vatrom. Ukrajinska oružana vojska nastavlja borbu protiv civila. Jutros su nacisti gađali stambene zgrade, civilne zgrade, hram", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Hocenko je pozvao stanovnike da ne napuštaju svoje domove bez potrebe, u slučaju opasnosti, odu u sklonište.

Ukrajinske trupe granatirale su u četvrtak ujutru Kijevsku oblast Donjecka, ispalivši tri "NATO" granate kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

"Zabeležena je vatra sa strane Oružanih snaga Ukrajine u pravcu 08:02 – naselje Orlovka – grad Donjeck, Kjevski okrug: tri granate kalibra 155. milimetri su ispaljeni", saopštilo je predstavništvo na svom Telegram kanalu.

Dopisnik "RIA Novosti" javlja da su oružane formacije Ukrajine ispaljivale granate po stambenom centralnom okrugu Donjecka.

Napominje se da su direktnim udarcima uništeni i oštećeni stambeni objekti, zgrada Donjeckog nacionalnog tehničkog univerziteta i prodavnic, a spasilačke službe otklanjaju posledice udara. 

Oštećeni su studentska bolnica, kao i škola, obavestio je gradonačelnik Aleksij Kulemzin.

"Prema rečima očevidaca, pogođena je zgrada bolnice, oštećeni su prozori i fasada škole broj 2, fragment granate viri na kolovoz duž Avenije Bogdana Hmeljnickog", napisao je on na svom Telegram kanalu. 

Ukrajinske trupe granatirale su teritoriju Donjecke Narodne Republike 46 puta u protekla 24 sata, ubivši pet civila i ranivši još pet, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

"Tokom proteklog dana, prijavili smo 46 eksplozija koje je izvršila ukrajinska vojska", navodi se na Telegram kanalu odeljenja. Precizira se da je pod vatrom bilo deset naselja: Donjeck, Golmovski, Gorlovka, Majorsk, Krasni Partizan, Novoselovka, Kaštanovo, Mineralnoje, Jasinovataja, Makejevka, dok je ispaljeno 225 jedinica različite municije.

Kako je saopštilo predstavništvo, tokom granatiranja u Kalinjinskom okrugu Gorlovka, poginulo je pet civila, a još pet osoba je povređeno. Oštećeno je 56 kuća i šest objekata civilne infrastrukture.