Rusija

Puškov: BRIKS je novi centar ekonomske moći

BRIKS okuplja sve one koji nisu zadovoljni zapadnim svetskim poretkom, države asocijacije postale su "antiteza G7", rekao je Aleksej Puškov
Puškov: BRIKS je novi centar ekonomske moćiGetty © Ji Haixin/VCG

Zemlje BRIKS-a su novi centri ekonomske moći, a prema prognozama, do 2027. godine udeo zemalja članica u globalnom BDP-u može premašiti onaj G7, izjavio je šef Komisije Saveta Federacije za informacionu politiku i interakciju sa medijima Aleksej Puškov.

"Ako uzmemo u obzir Saudijsku Arabiju, do 2027. godine zemlje BRIKS-a će činiti 37,5 posto globalnog BDP-a naspram 28,2 posto koje ima G7", rekao je senator govoreći za okruglim stolom "BRIKS kao ključni faktor nove realnosti: Informaciona dimenzija".

Po njegovim rečima, zemlje BRIKS-a su novi centri ekonomske moći, oličenje globalne većine i svih onih koji nisu zadovoljni zapadnim svetskim poretkom – države asocijacije postale su "antiteza G7".

"Pritom, sam Zapad je taj koji je zemlje BRIKS-a označio kao svoj antipod, a ne članice asocijacije", naveo je Puškov i dodao da "Zapad doživljava ovo udurženje kao nešto što je za njega sve veći izazov".

Puškov se osvrnuo na temu međunarodnog plaćanja o čemu se u BRIKS-u uveliko govori i naveo da se veliki udeo u trgovinskom prometu odvija u drugim valutama, a ne u američkoj, što "izaziva veliku zabrinutost na Zapadu, gde dolar doživljavaju kao valutu koja nema alternativu".

image