Rusija

Putin u Turkmenistanu: Stvaraju se novi centri ekonomske moći na Globalnom istoku i jugu

Ruski predsednik učestvuje na forumu "Odnos vremena i civilizacija – osnova mira i razvoja", dočekao ga je lider Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov

Stvaraju se novi centri ekonomske moći pre svega na Globalnom istoku i Globalnom jugu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na međunarodnom forumu "Odnos vremena i civilizacija – osnova mira i razvoja" u Turkmenistanu.

"Države koje učestvuju u procesu stvaranja novog svetskog poretka pokušavaju da zaštite svoj suverenitet i društveni i kulturni identitet oslanjajući se na nacionalne interese", ocenio je ruski predsednik.

Države svetske većine, čiji je deo Rusija, i druge zemlje koje učestvuju da na forumu slede ideje turkmenistanskog pesnika-mislioca Magtimgulija Piragija u čiju čast se današnji forum i održava a koje se zalažu za pravedniju raspodelu dobra, za doslednu demokratizaciju međunarodnog života.

"Mir i razvoj u svetu može da se ostvari jedino ako se u obzir uzme stav svakog naroda i poštuje pravo svake države na suverenitet, svoj pogled na svet, tradiciju i religiozna uverenja", naveo je Putin.

Magtimguli Piragi se zasluženo smatra velikim humanistom, osnivačem turkmenske poezije i književnosti, a njegova dela i bogato stvaralačko nasleđe su s pravom uvršteni u zlatni fond svetske kulture, primetio je ruski predsednik.

Pesnik je imao jedinstven stil – kratke aforistične rečenice koje su ušle u narodni jezik i postale izreke i fraze koje se koriste u svakodnevnom govoru, naveo je Putin.

Ovaj genije je pozivao na čistotu, pravdu i jednakost u odnosima među ljudima, državama i narodima, zalagao se za visoke ideale prijateljstva i dobrosusedstva i novim pokolenjima predao misao o tolerantnosti, poštovanju i solidarnosti, primetio je Putin.

"Sve je to i danas poznato zdravomislećim ljudima i neophodno je u današnjim okolnostima, koja nisu laka jer se svet susreće sa neviđenim pretnjama koje uništavaju civilizaciju, međuetničkim i međuverskim sukobima, kada su međunarodni odnosi ušli u eru fundamentalnih promena, kada se formira novi svetski poredak, koji odražava raznolikost cele planete, ocenio je predsednik.

"I ovaj prirodni proces je nepovratan", naglasio je Putin.

Predsednik Rusije doputovao je u radnu posetu Turkmenistanu gde učestvuje na međunarodnom forumu "Odnos vremena i civilizacija – osnova mira i razvoja".

Novinari Kremlja su potvrdili da je ruski predsednik stigao na forum i da ga je dočekao lider Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.

Ruski lider će u Ašhabadu, pored učešća na međunarodnom forumu imati prilike da se sastane sa liderima drugih zemalja koji su takođe pozvani na događaj.

Kako je ranije najavio pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, očekuje se da će prisustvovati predstavnici Kazahstana, Kirgizije, Mongolije, Tadžikistana, Uzbekistana i drugih država.

Pored toga, planiran je sastanak Putina i iranskog predsednika Masuda Pezeškijana i razgovor o naglo pogoršanoj situaciji na Bliskom istoku, najavio je ranije Ušakov.

Manifestacija u Ašhabadu je posvećena 300. godišnjici rođenja turkmenskog pesnika-mislioca Magtimgulija Piragija.

image