Rusija

Antonov: Projekat Ukrajina vuče SAD u ambis iz kojeg je sve teže izaći

Vašington nastavlja opasnu diskusiju o davanju odobrenja Kijevu za udare duboko na rusku teritoriju korišćenjem zapadnih raketa dugog dometa, podsetio je bivši ambasador RF u Americi
Antonov: Projekat Ukrajina vuče SAD u ambis iz kojeg je sve teže izaćiGetty © Maciek Musialek/Anadolu

Bivši ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je da ne vidi čak ni nagoveštaj da će besmisleni dotok oružja u Ukrajinu na račun poreskih obveznika SAD biti zaustavljen.

"Klijentima u Kijevu se ne daje nikakav signal da bi trebalo da razmotre svoju poziciju i sednu za pregovarački sto", primetio je Antonov u intervjuu za "Njuzvik" neposredno pre odlaska sa funkcije.

Prema rečima Antonova, takozvani projekat "Ukrajina" sve više vuče američke političare "u ambis iz kojeg je sve teže izaći".

Vašington nastavlja opasnu diskusiju o mogućnosti da odobri udare duboko na rusku teritoriju korišćenjem zapadnih raketa dugog dometa, podsetio je ruski diplomata.

"Oni odbijaju da uzmu u obzir jasna upozorenja predsednika Ruske Federacije da bi zeleno svetlo za takve napade značilo direktno učešće NATO-a u sukobu o sve ostale zaključke ruske strane koji iz toga proizilaze", rekao je ruski diplomata.

Već neko vreme zapadni zvaničnici razmatraju da li da ukrajinskoj vojsci ukinu zabranu na korišćenje oružja dugog dometa za udare na Rusku Federaciju, s obzirom na to da je Moskva jasno stavila do znanja da bi to bilo prelaženje njenih crvenih linija.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći o tome, objasnio da se ne radi o zabrani ili dozvoli, već o činjenici da ukrajinska vojska nije sposobna da sama koristi takvo oružje, što znači da će ga upotrebljavati uz pomoć NATO-a i vojske SAD, i to koristeći zapadne obaveštajne podatke dobijene pomoću satelita, kojima Ukrajina ne raspolaže.

Kako je naglasio, dozvola za korišćenje oružja velikog dometa za napade na rusku teritoriju značila bi neposredno učešće Zapada, a ta činjenica značajno menja samu suštinu sukoba. Rusija može da promeni taktiku shodno "pretnji sa kojom se suočava", poručio je Putin.

Pritom, predsednik Rusije je prethodno na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju istakao da će se, prema ažuriranoj verziji ruske nuklearne doktrine, agresija nenuklearne države uz učešće nuklearne smatrati njihovim zajedničkim napadom na Rusiju.

image