Lavrov: Stvaranje novih vojnih blokova nosi rizik od sukoba

Svi planovi SAD u azijsko-pacifičkom regionu imaju za cilj "zaštitu" od Rusije i Kine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije

Bilo kakve ideje o stvaranju vojnih blokova nose rizik od sukoba, koji bi mogao da pređe u vruću fazu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon Istočnoazijskog samita, komentarišući predlog Japana da se stvori "azijski NATO".

Moskva uočava rizike militarizacije azijsko-pacifičkog regiona kao i da Zapad želi da usmeri rad ASEAN-a protiv interesa Rusije i Kine, primetio je Lavrov na konferenciji za medije o rezultatima plenarne sednice 19. Istočnoazijskog samita.

Prema njegovim rečima, svi planovi SAD u azijsko-pacifičkom regionu imaju za cilj "zaštitu" od Rusije i Kine.

Sprovođenje pretnji napadom na iranska nuklearna postrojenja bila bi veoma ozbiljna provokacija, primetio je ruski ministar.

Govoreći o rešenju ukrajinske krize, Lavrov je istakao da Rusija još nije otkrila ništa ozbiljno u političkim izjavama koje dolaze iz inostranstva.

"Rusiju ne zanimaju informacije ukrajinskih ličnosti o konferencijama za mir, stav Moskve je izneo ruski predsednik Vladimir Putin", poručio je Lavrov.

Niz zemalja Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) već je prihvatilo poziv za samit BRIKS-a, potvrdio je ruski ministar.