Rusija

Zaharova: Ambasador Bocan-Harčenko ima nalog iz Moskve oko KiM, čekamo reakciju Beograda

Ruski ambasador u Srbiji dobio je instrukcije iz Moskve da preduzme konkretne korake podrške ka normalizaciji situacije na KiM, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Ambasador Bocan-Harčenko ima nalog iz Moskve oko KiM, čekamo reakciju Beogradawww.globallookpress.com © MFA Russia

Ambasador Rusije u Srbiji ima uputstva o konkretnim koracima za podršku normalizaciji situacije na Kosovu i Metohiji, i Moskva čeka reakciju Beograda, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Što se tiče ambasade u Beogradu, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je u bliskom kontaktu sa srpskim rukovodstvom, dobio je instrukcije iz Moskve da preduzme konkretne korake podrške, koji se sastoje u normalizaciji ili predlaganju načina za normalizaciju situacije na Kosovu i Metohiji. Čekamo reakciju Beograda", poručila je ona.

Na pitanje novinara, da li se trenutnom situacijom na KiM kupuje vreme kao u slučaju potpisivanja sporazuma u Minsku, Zaharova je odgovorila da je ceo period - počevši od NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine preko prihvatanja Rezolucije 1244 do proglašenja "nekog nezavisnog Kosova" - prepun ciničnog ignorisanja Zapada i kosovskih političara, uz podršku dela međunarodne zajednice.

"Glavni provokatori odmah odbacuju tvrdnje srpskih političara o mogućem povratku srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju i nazivaju ih neprihvatljivim... Baš im loše ide međunarodno pravo", naglasila je ruska zvaničnica.

Kako je navela, administracija tvz. Kosova neće ni prstom da mrdne kako bi uklonila pravi uzrok napete situacije, a to je konstantno ugnjetavanje Srba na KiM.

"Jasno je da se boje direktnog sukoba koje bi moglo da im uništi planove protivzakonite suverenizacije tvz. Kosova i uradiće sve kako bi sprečili da se srpske snage vrate", poručila je Zaharova i dodala da je "posredovanje Zapada dovelo do kolapsa".

"Još su se drznuli da o sebi govore kao o posrednicima i u nekim drugim konfliktima, a nemaju nijedan primer normalizacije odnosa iza sebe", pojasnila je Zaharova.

Situacija ne severu KiM je eskalirala nakon hapšenja bivšeg pripadnika policije tzv. Kosova, Srbina Dejana Pantića. Sever Kosova i Metohije je blokiran od strane građana i policije. Srbi protestuju već šesti dan, a škole na severu neće raditi do daljeg.

Kosovska policija zabranila je prolaz vozilima i pešacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Vašington neće moći da izbegne odgovornost za terorističke akcije Kijeva

Zaharova je rekla danas da Vašington neće moći da izbegne odgovornost za terorističke akcije Kijeva u kojima je korišćeno američko oružje.

"Američka administracija, koja je postala strana u sukobu, neće moći da opovrgne umešanost u sukobe u kojima su stradali ruski civili, niti će biti oslobođena odgovornosti za smrt i razaranja izazvana američkim oružjem", rekla je ona.

Zaharova je naglasila da se granatiranje civilnih objekata na teritoriji Ruske Federacije sprovodi "uz odobrenje SAD, koje su direktno uključene u navođenje ukrajinskih artiljerijskih i raketnih sistema" i da "oni prenose Oružanim snagama Ukrajine satelitske snimke".

Američki mediji pišu da je Pentagon dao zeleno svetlo za udare dronovima po ruskoj teritoriji, navela je Zaharova. Inspirisani takvom podrškom, ukrajinski političari već nameravaju da udare na kritičnu infrastrukturu nedaleko od Podmoskovlja, precizirala je ona.

Nova provokacija Zapada, kako kaže Zaharova, je isporuka sistema "patriot" Kijevu, koja samo povećava rizik da SAD budu uvučene u sukob.

"Predstavnici SAD su u utorak izjavili da nameravaju da obezbede napredne protivvazdušne sisteme dugog dometa za Ukrajinu. Mnogi stručnjaci su ovaj korak doveli u pitanje, jer bi to dovelo do eskalacije sukoba i povećalo rizik od direktnog uključivanja američke vojske u sukob", rekla je portparolka Ministarstva.

Provokacija iz UN

Prema njenim rečima, dolazak zamenika generalnog sekretara UN Martina Grifitsa u Herson je provokativan i neprihvatljiv. 

"Generalni sekretar Antonio Gutereš mora da stavi tačku na takve postupke. Poseta Martina Grifitsa ruskom Hersonu, čiji su stanovnici na referendumu glasali za ulazak u Rusku Federaciju, ciljana je provokacija", poručila je Zaharova.

Ona je dodala da sekretarijat UN čini sve da se udalji od direktne i nepristrasne ocene situacije u ukrajinskoj krizi.

Stiglo i izvinjenje iz Vatikana

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova potvrdila je i da je Moskva primila zvanično izvinjenje iz Vatikana povodom nedavnog skandala koji je izazvala izjava poglavara Rimokatoličke crkve pape Franciska, da su najsuroviji pripadnici ruske vojske upravo oni koji nisu Sloveni, već Čečeni ili Burjati.

"U zvaničnom saopštenju se navodi: Državni sekretarijat Vatikana se izvinjava ruskoj strani. Sveta Stolica duboko poštuje sve narode Rusije, njihovo dostojanstvo, veru i kulturu, kao i druge zemlje i narode sveta", rekla je danas na brifingu Zaharova, dodajući da je pismo stiglo od državnog sekretara Svete Stolice Pjetra Parolina diplomatskim kanalima.

U današnjem svetu sa zategnutim međunarodnim odnosima, kako je rekla, sve je ređe da neko prizna grešku. Sposobnost Vatikana da vodi dijalog i čuje sagovornike, poručuje Zaharova, izaziva iskreno poštovanje.

"Verujemo da je ovaj incident rešen i radujemo se nastavku konstruktivnog dijaloga sa Vatikanom", zaključila je portparolka ministarstva.

Vatikan se našao na udaru kritika iz Rusije nakon što je papa Francisko uputio ksenofobične i rasističke komentare na račun naroda koji žive na teritoriji Ruske Federacije.

Izjave je osudio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Na odgovor iz Vatikana čekalo se više od dve nedelje.  

image