Rjabkov: Rad "nuklearne petorke" nikada nije prestao

Sledeći sastanak u ovom formatu biće održan u Njujorku na marginama sastanaka Prvog komiteta Generalne skupštine UN u naredne dve nedelje, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije

Rad Rusije, Kine, Velike Britanije, SAD i Francuske u formatu "nuklearne petorke" nikada nije prestao, a očekuju se kontakti na radnom nivou, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov.

"Ovo je zatvoren radni format, gde nema elementa vanrednog stanja ili senzacionalizma. Rad 'petorke' nikada nije prestao", kazao je Rjabkov za TASS.

On je ranije najavio da će sledeći sastanak u ovom formatu biti održan u Njujorku na marginama sastanaka Prvog komiteta Generalne skupštine UN u naredne dve nedelje.

Prema njegovim rečima, to su "događaji koji nisu javni".

"Kako budemo napredovali, mislim da će naše kineske kolege, koje su preuzele koordinaciju ovog formata, podeliti ono što smatraju potrebnim da predstave medijima i javnosti. Posao ide sistematski", objasnio je Rjabkov.

Prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov izjavio je ranije uverenje da će predstojeći sastanak "nuklearne petorke" biti povezan sa ažuriranjem ruske doktrine u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, sastanak može da se održi na dva načina - ili će zapadne države pokušati da izvrše pritisak na Moskvu, ili će razmišljati o potrebi održavanja dijaloga sa njom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prethodno na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju rekao da nuklearna trijada (nuklearno strateško oružje na kopnu, moru i u vazduhu) ostaje najvažnija garancija bezbednosti države i građana, kao i instrument za održavanje strateškog pariteta i ravnoteže snaga u svetu.

"Rusija je uvek imala visoku odgovornost u pristupu upotrebi nuklearne sile, ovo je ekstremna mera za zaštitu suvereniteta zemlje", rekao je Putin.