Kremlj: Vojne vežbe NATO-a vode u eksalaciju tenzija

Dmitrij Peskov je istako da Rusija radi sve što je potrebno kako bi osigurala svoju bezbednost, otkrio zašto se na Zapadu toliko plaše BRIKS-a i da li je Moskva spremna na kontakte sa SAD o smanjenju naoružanja

Rusija se sa svojom vojnom infrastrukturom nikada nije kretala prema NATO zemljama, uvek je bilo upravo suprotno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tvrdnje da Moskva predstavlja pretnju za NATO, kako kaže, neistinite su i nelogične.

"Radimo sve što je potrebno kako bismo osigurali svoju bezbednost i za to imamo sav neophodan potencijal", rekao je Peskov.

Vojne vežbe nuklearnih snaga NATO-a u trenutnim uslovima pravog rata u Ukrajini dovode do eskalacije tenzija, izjavio je Peskov.

"U uslovima 'vrelog' rata koji se vodi u okviru ukrajinskog sukoba, naravno, takve vežbe ne vode ničem drugom do daljoj eskalaciji tenzija", rekao je Peskov, komentarišući odnos Moskve prema ovim vojnim vežbama.

Zašto se na Zapadu toliko plaše BRIKS-a

Sve više zemalja želi da gradi odnose na nov način, bez diktature, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje zašto se na Zapadu toliko boje BRIKS-a.

"Ne bi trebalo da se plaše BRIKS-a. Asocijacija je privlačna brojnim državama. Na Zapadu postoje zatvoreni klubovi poput G7. Oni su uvek bili zatvoreni čak i za one zemlje koje su već ojačale, poput Kine i Indije. BRIKS je demokratska asocijacija koja nudi apsolutno ravnopravnu interakciju i saradnju uz uzajamno poštovanje", rekao je portparol.

Govoreći o promeni naziva ove organizacije, s obzirom na to da su primljene nove članice, Peskov kaže da takvih predloga nije bilo, kao i da bi za takvu odluku bila potrebna saglasnost većine.

Kontakti o smanjenju naoružanja su neophodni, ali bezbednosna pitanja moraju da se rešavaju u celini sa osvrtom na trenutnu situaciju, rekao je Peskov, komentarišući izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena da je spreman da započne pregovore o nuklearnim kapacitetima.

Naime, američki predsednik juče je, povodom Nobelove nagrade za mir koja je dodeljena organizaciji japanskih antinuklearnih aktivista Nihon Hidankjo, poručio da je Vašington spreman da razgovara sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom o smanjenju nuklearnog oružja, uz komentar da treba da težimo svetu "u kojem neće biti ovog oružja".

"Rusija smatra da su takvi kontakti neophodni, oni se ne mogu odlagati, ali moramo na sveobuhvatan način razmotriti sva bezbednosna pitanja", poručio je portparol.