Ruski ministar odbrane u Pekingu: Poverljivi kontakti lidera – vojna saradnja na kopnu, moru i vazduhu

Ministar odbrane Ruske Federacije doputovao je danas u Kinu u kojoj će održati niz razgovora sa vojnim i vojno-političkim rukovodstvom te zemlje. Za Belousova je ispred Centralnog vojnog saveta Kine priređen svečani doček koji su upotpunili orkestar i počasna garda

Vojna saradnja Rusije i Kine je važan faktor za očuvanje stabilnosti u regionu i celom svetu, ocenio je danas ruski ministar odbrane Andrej Belousov na pregovorima sa kineskim kolegom Dong Junom, uz poruku da Moskva računa na blisku i plodnu saradnju s kineskim prijateljima.

"Rusko-kineska vojna saradnja je važan element povećanja odbrambenih sposobnosti i održavanje globalne i regionalne stabilnosti. Redovno sprovodimo zajedničku operativnu i borbenu obuku na kopnu, moru i vazduhu. Uspešno sprovodimo obuku i izvodimo borbene zadatke, uključujući i one najsloženije", primetio je Belousov, konstatujući da se rusko-kineski odnosi razvijaju u svim pravcima i da su odnosi dostigli nivo koji je bez presedana. 

Ruski ministar je istakao da ključnu ulogu u odnosima igraju "poverljivi kontakti lidera dve zemlje" i kineskom kolegi čestitao 75 godina od osnivanja Kineske Narodne Republike i 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Moskve i Pekinga.

Kinesko ministarstvo odbrane poručilo je na sastanku da obe strane imaju istu želju - dalji razvoj bilateralnih odnosa u vojnoj sferi, uz komentar da postoji prostor za otvaranje nekih novih poglavlja vojne saradnje sa Moskvom.