Rusija

Bi-Bi-Si: Gubimo "propagandnu" bitku od RT; Simonjan: Kad odeš – odlazi

Britanski mediji objavili su delove govora kojim će se na večerašnjem skupu obratiti direktor državnog britanskog medijskog giganta
Bi-Bi-Si: Gubimo "propagandnu" bitku od RT; Simonjan: Kad odeš – odlazi© Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Smanjenje finansiranja Svetskog servisa Bi-Bi-Sija omogućilo je ruskim i kineskim medijima da šire "neospornu propagandu" širom Globalnog juga, požalio se generalni direktor britanskog državnog medijskog giganta Tim Dejvi, potvrđujući ono što jer nedavno rekao i Džejms Rubin: da zbog širokog dometa RT, veliki deo sveta nije "progutao" sa zapada serviranu priču o Ukrajini i opravdanosti rata s Rusijom.

Svetski servis Bi-Bi-Sija inače emituje program na oko 40 jezika za publiku od 320 miliona ljudi nedeljno. Pre dve godine, mreža je ukinula više od 380 radnih mesta i zaustavila radio-emisije na deset jezika, uključujući arapski i persijski.

Očekuje se da će Dejvi večeras, u svom govoru na "Fjučur rizilijans forumu", nestranačkom sastanku u Londonu, govoreći o značaju svog medija, ustvrditi da će, kada se kada se Svetski servis povuče, medijski operateri s državnim finansiranjem, iskoristiti prednost.

"Rusija i Kina šire svoje globalne medijske aktivnosti – puno ulažu da povećaju svoju publiku na ključnim tržištima u Africi, Bliskom istoku i Latinskoj Americi", reći će Dejvi, a pokazuju materijali koji su već podeljeni britanskim medijima.

On će ustvrditi i da su "posebno ruski mediji neverovatno aktivni u promociji njihovih narativa, sa influenserima na društvenim mrežama koji pojačavaju propagandu i takozvanim 'aktivistima' koji uživo emituju proruske skupove".

"Kenijski državni emiter KBC je preuzeo kinesku produkciju na TV i radiju, kao i liberijski državni emiter LBS. U međuvremenu, u Libanu mediji koje podržava Rusija sada emituju na radio-frekvenciji koju je ranije koristio Bi-Bi-Si Arabik", navešće Dejvi.

Dejvi će se požaliti da su novinari koje podržava Rusija širili "neospornu propagandu" u Libanu onog dana kada su hiljade Hezbolahovih komunikacionih uređaja istovremeno eksplodirale u očiglednoj izraelskoj sabotažnoj operaciji. 

"Da je Bi-Bi-Si uspeo da zadrži naše nepristrasne radio-emisije, lokalnoj publici bi bilo mnogo teže da pronađe ove poruke", tvrdiće on.

Na tvrdnje generalnog direktora Bi-Bi-Sija, reagovala je i glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan.

"Generalni direktor Bi-Bi-Sija je zabrinut da nakon njihovog odlaska iz medijskog prostora Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike zauzimamo nišu", navela je Simonjanova.

Ona je citirala "Sandej tajms" koji javlja da su bivši regionalni partneri Bi-Bi-Sija, Jordan, Palestina, Irak, Liban i Mauritanija, već primili ponude od kineske radio kompanije CRI i ruske agencije Sputnjik, koje su izrazile interesovanje za korišćenje nekadašnjih Bi-Bi-Sijevih termina za emitovanje.

"'Sveto mesto nikada nije prazno', 'Kad odeš, odlazi'", poručila je Simonjan.

Uprkos Dejvijevim tvrdnjama o nezavisnosti, Bi-Bi-Si je, međutim, operacija koja se skoro u potpunosti finansira od strane države, finansira se godišnjom licencom od 169,50 funti (221 dolara) koju duguje svako britansko domaćinstvo sa televizorom ili uređajem koji može da prima signal. Britanska kancelarija za nacionalnu statistiku klasifikuje tu taksu kao porez, a Bi-Bi-Si kao deo "sektora centralne vlade" britanske privrede.

Britansko ministarstvo inostranih poslova takođe plaća 104 miliona funti (135,5 miliona dolara) od godišnjeg budžeta Svetskom servisu od 334 miliona funti (435,3 miliona dolara) i najveći je finansijski pokrovitelj Bi-Bi-Sijevog odeljenja za "Medijsku akciju". Ovo odeljenje, koje takođe finansiraju vlade SAD, Kanade, Norveške, Švedske, EU, UN i Fondacija Bila i Melinde Gejts, tvrdi da ovaj novac troši na borbu protiv "dezinformacija, podela i nepoverenja" u dvadesetak zemalja u razvoju.

Dejvijeve pritužbe odražavaju one iz američkog Stejt departmenta. Nakon što je prošlog meseca najavio niz sankcija RT-u, američki zvaničnik Džejmi Rubin rekao je novinarima da je "jedan od razloga zašto toliko sveta nije u potpunosti podržalo Ukrajinu kao što mislite da bi, jeste i zbog širokog obima i dometa RT, gde se propaganda, dezinformacije i laži šire milionima, ako ne i milijardama širom sveta".

Glavna urednica RT i medijske grupe "Rusija sevodnja" Margarita Simonjan izjavila je da je uspeh RT-a jedan od dva razloga za američke sankcije ruskim medijima, uz izbore u Sjedinjenim Državama.

"Zašto su to baš sada uradili? Kao prvo, projekti su se pokazali neverovatno uspešnim: naša publika je značajno porasla u poređenju sa onim što je bila kada smo emitovali otvoreno. Samo prošle godine naši projekti na engleskom jeziku imali su skoro 14 milijardi pregleda. To ih boli. To je više od naših najbližih konkurenata – Bi-Bi-Sija, Si-En-Ena", kazala je Simonjanova u emisiji Vladimira Solovjova.

image