Rusija

Putin tražio od Dume da ratifikuje ugovor o strateškom partnerstvu sa DNRK

Ugovor predviđa da ako jedan potpisnik bude napadnut, drugi odmah pruža vojnu i drugu pomoć
Putin tražio od Dume da ratifikuje ugovor o strateškom partnerstvu sa DNRK© Kremlin Press Office/Anadolu via Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi predlog zakona o ratifikaciji Ugovora o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Severene Koreje.

"Ratifikujte Ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje, potpisan u Pjongjangu 19. juna 2024. godine", navodi se u nacrtu zakona.

Putin i Kim Džong Un potpisali su sporazum 19. juna, tokom posete ruskog lidera Pjongjangu.

Ovaj dokument bi trebalo da zameni osnovni Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Rusije i Severne Koreje od 9. februara 2000. godine.

Četvrti član ovog ugovora predviđa da ako jedan od učesnika bude podvrgnut oružanom napadu druge države ili više država i nađe se u ratnom stanju, onda će drugi učesnik odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim raspoloživim sredstvima.

Ovo je predviđeno članom 51 Povelje UN i zakonodavstvom Rusije i DNRK. Osim toga, prema članu osmom, strane stvaraju mehanizme za zajedničko delovanje u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti u interesu sprečavanja rata, kao i obezbeđenja regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti.

image