Rusija

Kremlj: Rusija se ne meša u unutrašnje stvari Gruzije

Zapad je taj koji pokušava da utiče na tok izborne kapanje u Gruziji, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peksov
Kremlj: Rusija se ne meša u unutrašnje stvari GruzijeGetty © Max Ryazanov

Rusija ne namerava i ne meša se u unutrašnje stvari Gruzije, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući predstojeće izbore u toj zemlji.

S druge strane, Zapad je taj koji pokušava da utiče na tok izborne kapanje u Gruziji, istakao je Peskov i naglasio da je Moskva primetila pokušaje zapadnih zemalja da izvrše pritisak na gruzijske vlasti.

Komplikacije u odnosima između Moskve i Tbilisija ne ometaju humanitarne veze, ljudi i dalje putuju u Rusiju i Gruziju, dodao je on.

Govoreći o predstojećem samitu BRIKS-a, Peskov naglašava da uprkos tvrdnjama Zapada, Rusija nije izolovana – međunarodni dijalog se nastavlja i Moskva je njegov sastavni deo. U okviru međunarodnog dijaloga koji Rusija vodi sa partnerima, niko ne pokušava da zauzme dominantnu poziciju i nametne svoju volju drugima, dodao je portparol Kremlja.

Što se tiče izjava pojedinih zvaničnika Saudijske Arabije kako ta zemlja nije formalno postala članica BRIKS-a, Peskov ističe da će status Rijada biti pojašnjen na predstojećem samitu u Kazanju.

Odgovarajući na pitanje da li sporazum o strateškom partnerstvu sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom podrazumeva da će svaka od strana ući u sukob u slučaju da druga od njih bude napadnuta, Peskov ističe da "formulacije iz sporazuma ne zahtevaju dodatno pojašnjenje i da su prilično nedvosmislene".

"Sporazum podrazumeva zaista strateško produbljivanje saradnje u svim oblastima, uključujući i osiguravanje bezbednosti. Mi i naši severnokorejski prijatelji se rukovodimo tim dogovorom i njegovim principima prilikom daljeg razvoja naših odnosa", objasnio je Peskov.

Na pitanje da li može da otkrije da li će u sporazumu o strateškom partnerstvu sa Iranom koji je u pripremi biti sličnih odredbi o međusobnoj odbrani, Peskov odgovara: "Ne. Kada dokument bude spreman moći ćemo da ga komentarišemo."

image