Rusija

Ruski ministar odbrane: Moskva i Peking jednoglasni u ocenama globalnih procesa (VIDEO)

Zahvaljujući naporima lidera dve zemlje, predsednika NRK Si Đinpinga i predsednika RF Vladimira Putina, Rusija i Kina su izgradile strateško partnerstvo, istakao je Andrej Belousov

Vojni resori Rusije i Kine jednoglasni su u ocenama globalnih procesa i imaju zajedničko razumevanje onoga što bi trebalo uraditi u trenutnoj situaciji, rekao je ruski ministar odbrane Andrej Belousov na sastanku sa zamenikom predsednika Centralnog vojnog saveta Kine Đang Jušaem.

"Juče smo održali veoma sadržajne pregovore sa ministrom odbrane Narodne Republike Kine i vidimo da imamo zajedničke stavove, zajedničku procenu situacije", rekao je Belousov, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući naporima lidera dve zemlje – predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Rusije Vladimira Putina – Rusija i Kina su izgradile strateško partnerstvo.

"A naš zadatak je da ga jačamo i razvijamo", naglasio je ruski ministar odbrane i poručio da će na današnjim sastancima biti donete značajne i teške odluke.

Ruski ministar je napomenuo da ove godine Rusija i Kina proslavljaju 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, a sledeće godine 80. godišnjicu zajedničke pobede nad nemačkim fašizmom.

"Imamo zajedničku istoriju, dug zajednički put. Samouvereno gledamo u budućnost", rekao je Belousov.

Sa druge strane, zamenik predsednika Centralnog vojnog saveta Narodne Republike Kine je istakao da Moskva i Peking treba da prodube saradnju između oružanih snaga.

Prema njegovim rečima, Peking posebnu pažnju posvećuje zvaničnoj poseti ruskog ministra odbrane kome je ovo prva poseta Kini nakon što je dobio novu funkciju.

image