Rusija

Zaharova: SAD sanjaju da na Korejskom poluostrvu bukne požar

Seul i Tokio, koji i jesu kritične tačke bezbednosti u regionu na koje vrše pritisak SAD, nemaju volje da zbace sa sebe taj ropski jaram američke manipulacije, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: SAD sanjaju da na Korejskom poluostrvu bukne požarGetty © Sefa Karacan/Anadolu

SAD su jedina zemlja koja u stvarnosti povećava rizik od sukoba na Korejskom poluostrvu, navela je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je skrenula pažnju na poziv Stejt departmenta Severnoj Koreji da prestane sa akcijama "koje povećavaju rizik od sukoba na Korejskom poluostrvu".

"Klasična američka tehnika: da izazovu eskalaciju situacije i za sve okrive one koji su nevoljno umešani. Jedina zemlja koja zaista povećava rizik od sukoba i na Korejskom poluostrvu i u Azijsko-pacifičkom regionu u celini su SAD. Sanjaju o tome da i tamo bukne požar", napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je dodala, "Seul i Tokio, koji i jesu kritične tačke bezbednosti u regionu na koje vrše pritisak SAD, nemaju volje da zbace sa sebe taj ropski jaram američke manipulacije".

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severene Koreje.

Ovaj dokument bi trebalo da zameni osnovni Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji je na snazi od 9. februara 2000. godine.

Kako je objasnio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko, sporazumom je predviđeno da Rusija pruži vojnu pomoć Severnoj Koreji ukoliko na nju bude izvršena agresija.

image