Putin podneo Dumi nacrt ratifikacije sporazuma sa Kuvajtom o izručenju osuđenika

Sporazumom sa Kuvajtom, koji je potpisan u Sankt Peterburgu 28. juna 2024, predviđeno je da će strane jedna drugoj pružati opsežnu pomoć u transferu lica osuđenih na zatvorsku kaznu

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi nacrt ratifikacije sporazuma između Ruske Federacije i Kuvajta o izručenju osuđenih na zatvorsku kaznu.

"Ratifikujte sporazum između Ruske Federacije i države Kuvajt o izručenju lica osuđenih na kaznu zatvora, potpisan u Sankt Peterburgu 28. juna 2024. godine", navodi se u dokumentu.

Sporazumom sa Kuvajtom predviđeno je da će strane jedna drugoj pružati opsežnu pomoć u transferu lica osuđenih na zatvorsku kaznu.

Sporazumno lice osuđeno na kaznu zatvora na teritoriji jedne od strana može biti prebačeno na teritoriju druge strane radi izdržavanja određene kazne.

U tom cilju, lice ili njegov zakonski zastupnik može zahtevati i od države izricanja kazne i od države izvršenja da prebace lice u skladu sa odredbama ovog sporazuma.

Zahtev za izručenje može podneti ili država izricanja kazne ili država izvršenja.

Napominje se da osuđeno lice može biti prebačeno pod određenim uslovima. Konkretno, ako je državljanin države izvršenja kazne, a krivična dela za koja se izriče kazna su kažnjiva kaznom zatvora u skladu sa krivičnim zakonodavstvom države izvršenja kazne.

Izručenje se može odbiti, između ostalog, ako država izricanja kazne smatra da bi transfer osuđenog lica mogao štetiti njegovom suverenitetu, bezbednosti, javnom redu ili drugim bitnim interesima.