Kremlj: Ne postoji plan Zelenskog, to je strategija SAD za borbu protiv Rusije

Pravi mirovni plan za Kijev jeste da se "otrezni", konačno uvidi razloge koji su ga doveli do sukoba i shvati da je politika koju sprovodi uzaludna, poručio je Dmitrij Peskov

Novi mirovni plan Vladimira Zelenskog je zapravo američka strategija – borba protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Već toliko nedelja se priča o nekakvom tričavom 'mirovnom planu', ali izgleda da je to isti onaj plan Vašingtona da se bori protiv nas do poslednjeg Ukrajinca, samo ga je Zelenski sada kamuflirao i nazvao mirovnim planom", objasnio je Peskov.

Neki drugi plan mimo tog i ne postoji, naglasio je portparol.

Pravi mirovni plan za Kijev jeste da se "otrezni", konačno uvidi razloge koji su ga doveli do sukoba i shvati da je politika koju sprovodi uzaludna, naglasio je Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u junu izneo uslove za momentalni prekid vatre i početak pregovora, ali je kasnije pojasnio da Moskva ne može da dopusti da neprijatelj iskoristi prekid sukoba za poboljšanje položaja i vraćanje snage. 

Međutim, nakon napada Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, Putin je poručio da je nemoguće pregovarati sa onima koji "neselektivno udaraju na civile, civilnu infrastrukturu ili pokušavaju da stvore pretnje nuklearnim energetskim objektima".

Njegov pomoćnik Jurij Ušakov je objasnio da mirovni predlozi Moskve i dalje aktuelni, ali da u "fazi ukrajinske avanture" Rusija neće razgovarati sa Ukrajinom.