Rusija

Moskva o optužbama EU: Nismo mi izazvali globalnu energetsku krizu, pouzdan smo snabdevač

Naftovod "Družba" je šest decenija služio kao svojevrsni energetski most za obostrano korisnu saradnju Rusije sa evropskim državama i doprinosio očuvanju energetske bezbednosti na kontinentu, naglasila je portparol ruskog MSP-a
Moskva o optužbama EU: Nismo mi izazvali globalnu energetsku krizu, pouzdan smo snabdevačGetty © Janos Kummer

Uprkos neosnovanim optužbama evropskih zvaničnika da je Rusija izazvala globalnu energetsku krizu, Moskva ostaje pouzdan i odgovoran snabdevač energentima, poručila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom 60. godišnjice puštanja u rad naftovoda "Družba".

Prema njenim rečima, to potvrđuju i nedavni događaji u vezi sa naftovodom "Družba".

"Kao što znate, Ukrajina je sredinom jula ove godine, očigledno po nalogu Zapada, zaustavila tranzitne isporuke nafte ruske kompanije 'Lukoil' duž južnog kraka naftovoda za Slovačku i Mađarsku", podsetila je ona.

Ali, uprkos tim politički motivisanim ograničenjima, kako navodi, ruski dobavljači su pružili pomoć – kompanija "Tatnjeft" je već u julu povećala isporuke nafte rafinerijama u Slovačkoj i Mađarskoj, šaljući u svaku zemlju oko 330.000 tona nafte.

Ovo je omogućilo, dodala je, da se nadomeste količine koje su povučene zbog sankcija "Lukoilu".

Juče se navršilo 60 godina od kada je sa radom počela  "Družba" – najveći transevropski sistem naftovoda na svetu koji je izgradio Sovjetski Savez kako bi se naftom iz SSSR-a snabdevale socijalističke zemlje istočne Evrope – Mađarska, Demokratska Republika Nemačka, Poljska i Čehoslovačka.

"'Družba' je šest decenija služila kao svojevrsni energetski most za obostrano korisnu saradnju naše zemlje sa evropskim državama i doprinosio je očuvanju energetske bezbednosti na kontinentu", naglasila je Zaharova.

"Međutim, okolnosti u kojima smo se približili ovom značajnom datumu doprinose odluci da se proslava godišnjice odloži za bolja vremena", zaključila je ona.

image