Rusija

Kao bumerang: Ruske snage koriste zaplenjene dronove za napade na ukrajinsku vojsku

Prema rečima ruskih vojnika koji se bave popravkom letelica u Hersonskoj oblasti, deo dronova se šalje u LNR i DNR
Kao bumerang: Ruske snage koriste zaplenjene dronove za napade na ukrajinsku vojskuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Podzemno postrojenje za popravku dronova grupe snaga Dnjepar, na Kahovskom pravcu u Hersonskoj oblasti radi na popravci dronova zaplenjenih od Oružanih snaga Ukrajine, a ove letelice se kasnije koriste za dejstvo po neprijateljskim ciljevima, izjavio je ruski vojnik sa pozivnim znakom "Muljtik" za RIA Novosti.

Kako je naveo, sada se radi na osposobljavanju ukrajinskog drona "mamut" za lansiranje.

"Sve zaplenjene dronove koji se mogu obnoviti, kao npr. 'mamut', popravljamo i vraćamo posadama za dalju upotrebu direktno protiv boraca Oružanih snaga Ukrajine", rekao je on.

Jedinica koja radi u postrojenju popravljene letelice ne koristi samo u dejstvima na obali Dnjepra, već ih šalje i na druge pravce. Tako se trenutno jedna tura zaplenjenih dronova priprema za slanje u LNR i DNR.

Takođe, "Muljtik" navodi da se osim za napade, zaplenjeni dronovi ponekad koriste i za nabavku rezervnih delova.

Pored popravke ukrajinskih, postrojenje radi i na unapređivanju domaćih, tj. ruskih dronova. Stoga se prema rečima vojnika, radi na modifikovanju VT-40 za višekratnu upotrebu.

"Trenutno se radi na poboljšanju i montaži uređaja za ispuštanje, koji će omogućiti nošenje projektila. Sve se to radi na bazi VT-40, a ova letelica je do sada korišćena samo za jednokratnu upotrebu. Naši inženjeri su osmislili i implementirali rešenje za višekrantu upotrebu. To će smanjiti troškove i povećati efikasnost pri upotrebi ovog sredstva", zaključio je ruski vojnik sa pozivnim znakom "Atos".

image