Rusija

Rjabkov: Želja Vašingtona za pregovorima o smanjenju nuklearnog naoružanja - predstava i apstrakcija

On je dodao da tema strateške stabilnosti nije pokrenuta ni na stručnom skupu nuklearne petorke u Njujorku, niti u Ujedinjenim nacijama, te da Vašington drži situaciju u velikoj tenziji i balansira na ivici otvorenog sukoba između nuklearnih sila
Rjabkov: Želja Vašingtona za pregovorima o smanjenju nuklearnog naoružanja - predstava i apstrakcijawww.globallookpress.com © Shatokhina Natalia/news.ru

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ocenio je da izjave američkih vlasti o želji da se pregovara o smanjenju naoružanja predstavljaju predstavu za javnost.

"To nije ništa drugo do apstrakcija. Dobacivanje parola iz Vašingtona, poput ove koju ste spomenuli je samo predstava za javnost, pokušaj zavaravanja svetske većine, koja je takođe, naravno, zainteresovana za stratešku stabilnost i pregovore. Ali, ne objašnjavajući glavno, Vašington drži situaciju u velikoj tenziji i balansira na ivici otvorenog sukoba između nuklearnih sila", rekao je Rjabkov, odgovarajući na zahtev da prokomentariše reči američkog predsednika Džozefa Bajdena o njegovoj nameri da pregovara o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova.

On je dodao da tema strateške stabilnosti nije pokrenuta ni na stručnom skupu nuklearne petorke u Njujorku, niti u Ujedinjenim nacijama.

"Sastanak nije sadržao elemente razgovora o stanju u oblasti strateške stabilnosti. Mislim da je koordinacija Kine u nuklearnoj petorki pogodniji izvor za odgovarajuće procene",rekao je Rjabkov i dodao da ne želi da otkriva detalje, jer je taj format zatvoren.

Prema njegovim rečima, bilo kakve perspektive za dijalog o strateškoj stabilnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama su moguće tek nakon što Vašington promeni svoju antirusku politiku.

"Svaka perspektiva za dijalog o strateškoj stabilnosti i pitanjima koja se odnose na ono što bi se moglo desiti nakon očekivanog isteka Ugovora o novom START-u 2026. godine, bilo kakve spekulacije, čak i apstraktne na ovu temu, moguće su tek kada vidimo stvarnu promenu na bolje u američkoj politici i u američkim potezima. Kada vidimo da počinje praktično napuštanje antiruske opsesije koja danas prožima svu američku spoljnu politiku", zaključio je on.

Rusko upozorenje Izraelu

Rjabkov je istakao da ruska strana upozorava Izrael čak i od hipotetičke mogućnosti udara na iranska nuklearna postrojenja.

"Više puta smo upozoravali i nastavljamo da upozoravamo (Izrael) da čak i hipotetički ne razmatra mogućnost napada na (iranska) nuklearna postrojenja i nuklearnu infrastrukturu. To bi bio katastrofalan razvoj događaja i potpuno precrtavanje onih postulata u oblasti osiguranja nuklearne bezbednosti koji postoje",  istakao je zamenik ministra.

image