Putin: BRIKS je pokretač ekonomskog rasta u svetu

Predviđa se da će prosečna stopa rasta BDP zemalja BRIKS-a do kraja 2024. godine biti 4 posto, što je više od svetske, naveo je ruski predsednik

Zemlje BRIKS-a su pokretači ekonomskog rasta i upravo u toj asocijaciji će se u narednim godinama generisati glavni rast globalnog BDP-a, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći na plenarnom sastanku Biznis foruma BRIKS-a.

"Brojevi govore sami za sebe. Ukupni BDP udruženja je veći od 60 biliona dolara, a udeo zemalja članica u svetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje Grupe sedam najrazvijenijih zemalja i taj udeo nastavlja da raste", rekao je ruski predsednik.

Predviđa se da će prosečna stopa rasta BDP zemalja BRIKS-a do kraja 2024. godine biti 4 posto, što je više od svetske – 3,2 procenata, naveo je Putin.

BRIKS igra značajnu ulogu u globalnoj ekonomiji i ta uloga će rasti, naveo je Putin i naglasio da će privredni rast zemalja članica sve manje zavisiti od spoljnog uticaja, a to, kako je istakao, i jeste istinski suverenitet.

Nova razvojna banka BRIKS-a predstavlja alternativu razvojnim mehanizmima koje nudi Zapad, dodao je ruski predsednik.

Rusija blisko sarađuje sa zemljama BRIKS-a u oblasti inovacija i digitalne ekonomije, dodao je Putin.

BRIKS čini oko četvrtinu globalnog izvoza robe, ukazao je Putin.

Pritom, zemlje članice dominiraju na mnogim ključnim tržištima, uključujući energente, metale i hranu, odnosno na tržištima onih dobara bez kojih je održivi ekonomski razvoj nemoguć, naglasio je ruski lider.

"Jednom rečju, BRIKS već igra značajnu ulogu u globalnoj ekonomiji ne samo danas, već će ta uloga rasti u budućnosti", istakao je Putin.

Događaju prisustvuju predstavnici biznis krugova svih zemalja članica, uključujući o one koje su se od početka 2024. godine pridružile BRIKS-u, naveo je Putin i podsetio da se radio o Saudijskoj Arabiji, Iranu, Egiptu, Etiopiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Rusija vidi da se u biznis svetu rado dočekali nove saveznike koji su aktivno uključeni u radu," dodao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Rusija na sve načine nastoji da olakša integraciju u sve mehanizme saradnje zemalja koje su od 1. januara ove godine postale punopravne članice BRIKS-a.

Ključni događaj ruskog predsedavanja će biti samit u Kazanju, a tema je "Jačanje multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost", podsetio je predsednik i dodao da su centralne obalsti rada politika i bezbednost, ekonomija i finansije, kultura i humanitarna razmena.

Rad BRIKS-a nije usmeren ni protiv koga, već je usmeren na održivi razvoj i prosperitet naših naroda, zaključio je Vladimir Putin.