Ruska ambasada o "abramsima" iz Australije: Goreće u Ukrajini kao i druga vozila

Kako navode iz ruske ambasade, nabavka tenkova, koji ni na koji način nisu odbrambeno oružje, predstavlja "još jedan korak u sve dubljem angažovanju Australije u ratu Zapada protiv Rusije preko proksija"

Tenkovi M1A1 "abrams", koje će Australija isporučiti Kijevu, goreće u Ukrajini na isti način kao i ranije donirani "bušmasteri", saopštila je ambasada Rusije u Australiji na svom Telegram kanalu.

"Potpuno je predvidljivo što australijska vlada istrajava u svojoj besmislenoj i neodgovornoj politici, vođena velikom antiruskom strategijom Zapada, ali zgodno umotana u licemerne žalopojke o 'međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima' i lažnoj zabrinutosti za teritorijalni integritet Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Podsećanja radi, Ministar odbrambene industrije Australije Pat Konroj je pre dva dana potvrdio da će Kanbera isporučiti Kijevu ukupno 49 od 59 tenkova M1A1 AIM SA "abrams", koje su oružane snage ove zemlje rashodovale.

Kako navode iz ruske ambasade, nabavka tenkova, koji ni na koji način nisu odbrambeno oružje, predstavlja "još jedan korak u sve dubljem angažovanju Australije u ratu Zapada protiv Rusije preko proksija".

Diplomatsko predstavništvo RF je podsetilo da Australija, prolivajući krokodilske suze o teškoj situaciji Ukrajine, "daje politički i materijalni doprinos produženju tragičnog rata" garantujući Zelenskom pravo da šalje Ukrajince "u klanicu zarad interesa njegovih stranih gospodara".

"Međutim, koliko god to zvučalo razočaravajuće nekima u Kanberi, tenkovi M1A1 'abrams' će goreti na isti način kao i 'bušmasteri'. Kijevski režim ne može da pobedi, ma kakvo oružje im dali. Legitimni bezbednosni interesi Rusije će nesumnjivo biti obnovljeni. Krajnje je vreme da australijski političari  prestanu sa hvalisanjem i suoče se sa stvarnošću", zaključili su iz ruske ambasade.