Rusija

Ruska vojska testirala novu municiju za sačmare: Patrone specijalno dizajnirane za obaranje dronova

Iz "Rosteha" navode da su patrone efikasne u uništavanju izdržljivih metalnih i plastičnih delova dronova, zbog gustog i širokog raspršivanja sačme
Ruska vojska testirala novu municiju za sačmare: Patrone specijalno dizajnirane za obaranje dronovawww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

U zoni Specijalne vojne operacije upotrebljena domaća municija za borbu protiv malogabaritnih dronova, otkrio je neimenovani sagovornik iz snaga bezbednosti Rusije za TASS.

"Nove patrone su već korišćene u zoni Specijalne vojne operacije", rekao je sagovornik agencije.

Ranije, je na izložbi "ORJOLEKSPO 2024", kompanija "Rosteh" prvi put predstavila nove patrone IGLA, za sačmarice serije LEKS, koje su specijalno dizajnirane da uništavaju dronove malih dimenzija na udaljenostima do 50 metara.

Iz "Rosteha" navode da su patrone efikasne u uništavanju izdržljivih metalnih i plastičnih delova dronova, zbog gustog i širokog raspršivanja sačme.

Državna korporacija je primetila da se kertridži specijalne namene efikasno nose sa izdržljivim metalnim i plastičnim elementima bespilotnih letelica zbog gustog i širokog raspršivanja sačme.

"'Rosteh' prvi put predstavlja patrone IGLA, za borbu protiv dronova, za sačmarice serije LEKS na međunarodnoj izložbi oružja i lovačkih proizvoda 'ORJOLEKSPO' u Moskvi. Patrone imaju specijalnu namenu i dizajnirane su za uništavanje malih dronova. Mogu se efikasno nositi sa izdržljivim delovima dronova od metala i plastike zahvaljujući gustom i širokom raspršivanju sačme", navode iz "Rosteha".

Prema rečima kompanije, za dejstvo na dometima do 30 m predviđena je verzija LEKS 30, dok je za dejstvo po dronovima na udaljenosti do 50 m razvijena verzija LEKS 50. "Rosteh" dodaje i da su patrone primarno namenjene za naoružavanje ruskih snaga bezbednosti.

Brzina leta sačme je veća od 435 m/s, dok je preciznost gađanja oko 60 odsto.

"Serija patrona uključuje i verzije IGLA LEKS 'trejser' (svetleći metak) i IGLA LEKS 100. 'Trejser' prilikom opaljenja proizvodi efekat crvenog sjaja i pomaže da se vizuelizuje let hica na udaljenostima od 20 do 100 m. Sa druge strane LEKS 100 je napravljen od specijalne legure za velika razorna svojstva i uništavanje ciljeva na dometima do 100 m", navode iz "Rosteha".

image