Rusija

Kako je Jekaterina zarobila nemačkog vojnika: Plakao je od muke (VIDEO)

Tokom jedne od bitaka Jekaterina Ivanovna (101) se licem u lice suočila sa neprijateljskim vojnikom kojeg je uspela da rani i odvede u štab jedinice, za šta je odlikovana

U ambasadi Srbije u Moskvi organizovan je svečani prijem povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda od nemačko-fašističkih okupatora, a jedna od gošći bila je Jekaterina Jevdokimova Ivanovna koja je odlikovana sa 28 medalja za zasluge u ratu.

U trenutku kada je rat počeo Jekatarina Ivanovna (101) je imala samo osamnaest godina. Tek je završila školu, ali se odmah obratila Svesaveznom lenjinističkom savezu komunističke omladine sa željom da brani otadžbinu.

Bila je primljena u službu sa prvim ženama-dobrovoljcima koje su regrutovane i najpre dala svoj doprinos u borbama kod Moskve.

"Tamo su nas dva dana učili kako da prepoznamo avione jer je bilo stravično mnogo napada. Ja sam po zvuku motora prepoznavala koji avion doleće, njegov pravac i otprilike visinu letenja", seća se Jekatarina u razgovoru za RT Balkan.

"Apsolutno sve nemačke avione pamtim do današnjeg dana. I sada da poleti, znala bih o kom avionu se radi. Nijedan avion nisam propustila, a da ga ne prepoznam", rekla je ona.

Nakon što su Nemci proterani dalje od Moskve, njena jedinica se pridružila Drugom beloruskom frontu.

U borbama za oslobođenje Belorusije zarobila je jednog nemačkog vojnika.

"Ovde me ugrizao dok sam ga vezivala. I dalje imam ožiljak, tu mi je krv potekla, ali ipak sam ga zarobila", rekla je ona i dodala da su, zahvaljujući informacijama koje im je nemački vojnik odao, gotovo bez borbe oslobođena dva sela.

Isti taj nemački vojnik je u zarobljeništvu plakao, posvedočila je Jekatarina, i objasnila da nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je njega "čoveka arijevske krvi" savladala devojka.

Za taj podvig dobila je orden "Crvene zvezde".

Govoreći za RT Balkan, Jekaterina je rekla da joj je čast da je prisustvovala svčanosti u srpskoj ambasadi i da Rusi nikada ne zaboravljaju "Beograđane, svoje drage prijatelje".

Prijemu u ambasadi Srbije su prisustvovali direktor Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, rukovodilac Rossotrudničestva Jevgenij Primakov, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, poznati naučnici i kulturni radnici, kao i predstavnici srpske dijaspore u Rusiji.

image