Ruska vojska za nedelju dana izvela 36 udara po ukrajinskim ciljevima: Oslobođeno pet mesta u zoni SVO

Tokom nedelje, sistemi PVO oborili su dve krstareće rakete "neptun", dve vođene bombe "hamer" francuske proizvodnje, 29 projektila lansiranih iz HIMARS-a, kao i 374 bespilotne letelice. Za nedelju dana, 48 ukrajinskih vojnika se predalo

Oružane snage Ruske Federacije su tokom protekle nedelje izvele 36 kombinovanih udara na energetske i vojne objekte u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Jedinice grupe trupa "Sever" nastavile su operaciju uništavanja jedinica ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti. Neutralisano je gotovo 2.745 vojnika, a uništena su 23 tenka, uključujući dva "leoparda" nemačke proizvodnje, 69 borbenih oklopnih vozila, među kojima i američki "bredli", borbeno vozilo pešadije CV-90 švedske proizvodnje, oklopni transporter "strajker", četiri višecevna raketna sistema i pet skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Zapad" oslobodile su selo Nevsko u LNR, dok je neprijatelj u zoni odgovornosti ove grupe izgubio gotovo 3.150 vojnih lica. Uništena su tri tenka, devet borbenih oklopnih vozila, uključujući četiri oklopna transportera M113. Ruska vojska uništila je i pet stanica za elektronsko ratovanje i protivbaterijska radara, kao i 21 skladište municije.

Jedinice grupe trupa "Jug" oslobodile su naselje Maksimiljanovka u DNR, dok je neprijatelj izgubio gotovo 5.080 vojnika, četiri borbena oklopna vozila, 24 vozila, četiri stanice za elektronsko ratovanje i 14 skladišta municije.

Jedinice grupe trupa "Centar" oslobodile su naselja Mihajlovka i Krasni Jar u DNR. Za nedelju dana ukrajinska vojska izgubila je gotovo 3.350 vojnih lica, 13 borbenih oklopnih vozila, dva oklopna transportera VAB, tri borbena oklopna vozila "hamvi" američke proizvodnje i dva "kirpija" proizvedena u Turskoj.

Jedinice grupe trupa "Istok" oslobodile su selo Levadno u Zaporoškoj oblasti. Neprijatelj je izgubio gotovo 790 vojnika, pet borbenih oklopnih vozila, uključujući oklopni transporter M113 američke proizvodnje i 33 vozila. Uništene su tri francuske haubice "cezar" i tri "kraba" poljske proizvodnje.

Jedinice grupe trupa "Dnjepar" neutralisale su gotovo 380 vojnika, 40 vozila, dve stanice za elektronsko ratovanje i protivbaterijski radar, kao i osam skladišta municije.

Ruska vojska je za nedelju dana izvela 36 kombinovanih udara visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama, usled čega su oštećena: preduzeća vojnoindustrijskog kompleksa Ukrajine, energetski objekti koji su podržavali njihov rad, infrastruktura vojnih aerodroma, radionice za proizvodnju i skladišta bespilotnih letelica.

Pogođena su i skladišta municije i vojne opreme, kao i privremene tačke razmeštaja jedinica ukrajinske vojske, nacionalističkih formacija i stranih plaćenika.

Tokom nedelje, sistemi PVO oborili su dve krstareće rakete "neptun", dve vođene bombe "hamer" francuske proizvodnje, 29 projektila lansiranih iz HIMARS-a, kao i 374 bespilotne letelice. Za nedelju dana, 48 ukrajinskih vojnika se predalo.