Putin: Nemoguće je pobediti Rusiju na bojnom polju - pobeda će biti naša

BRIKS nije antizapadna organizacija, niti je izgrađen ni protiv koga. Isključivo je usmeren na jedan zajednički zadatak, a to je održivi razvoj i prosperitet naših zemalja i naroda, poručio je ruski predsednik

Nemoguće je pobediti Rusiju na bojnom polju, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodiocima vodećih medijskih kuća zemalja članica BRIKS-a uoči samita u Kazanju.

On je ukazao da se "NATO bori sa Rusijom, ali rukama ukrajinskih vojnika", kao i da Kijev ne štedi svoju vojsku u interesu trećih zemalja. 

"To što je neko nekada govorio o potrebi da se nanese strateški poraz Rusiji, da se obezbedi pobeda nad Rusijom na bojnom polju, i sami su se već uverili da je to nemoguće, nerealno. Pa su promenili svoje gledište. Uradili su pravu stvar, pohvalio bih ih za ovo", rekao je Putin.

Komentarišući napredak Specijalne vojne operacije, Putin je naveo da je Rusija spremna da nastavi borbu, kao i da NATO članice treba upitati kada će se umoriti od borbe protiv Rusije. 

Kako je istakao, sama ukrajinska vojska "nije u stanju da koristi visokoprecizno oružje, kao i da to sve rade specijalci NATO-a".

On je dodao da Rusija razmišlja o svojoj vojsci, kao i da se sama bori i pravi oružje i vojnu opremu.

On je dodao da je Rusija zainteresovana da se sukob u Ukrajini okonča što je brže moguće i mirnim putem.

"Rusija je uvek za pregovore. Što se tiče nas, što brže to bolje. Spremni smo za dijalog o mirnom okončanju sukoba u Ukrajini ali samo na bazi Istanbulskih sporazuma", istakao je ruski lider i dodao da bi Kijev za početak trebalo da ukine dekret o zabrani pregovora sa Rusijom.

Putin je izjavu Zelenskog o mogućnosti stvaranja nuklearnog oružja u Ukrajini nazvao "još jednom provokacijom".

"Rusija neće dozvoliti Ukrajini da napravi nuklearno oružje ni pod kojim uslovima", poručio je ruski predsednik i upozorio da će svaki korak Ukrajine u stvaranju nuklearnog oružja naići na odgovarajuću reakciju.

BRIKS nije antizapadna organizacija

Govoreći o saradnji u BRIKS-u, Putin je naveo da je ta saradnja veoma raznolika i da se odvija na mnogim planovima i u svim pravcima.

Prema njegovim rečima, formiranje novih centara razvoja u svetu predstavlja obeležje današnjeg vremena, a da su Globalni jug, Kina, Rusija, Saudijska Arabija zemlje koje doživljavaju najveći razvoj.

Na pitanje kineskog novinara da da li će se proširenje organizacije odraziti na njen uticaj i kako će to uticati na razvoj sveta, Putin je ukazao da se BRIKS već obuhvata 33 odsto kopna i 45 odsto stanovništva planete.

"Bez zemalja BRIKS-a čovečanstvo ne može da opstane, a to se odnosi i na prehrambeni sektor. Saglasan sam sa stavom da BRIKS nije antizapadna organizacija, već jednostavno nije zapadna", poručio je Putin.

"BRIKS nikada nije izgrađen ni protiv koga, ni njegov rad nije usmeren protiv bilo koga. Isključivo je usmeren na jedan zajednički zadatak, a to je održivi razvoj i prosperitet naših zemalja i naroda", izjavio je ruski predsednik.

On je ukazao da zemlje BRIKS-a rade na stvaranju sopstvenog analoga SVIFT međubankarskog sistema za razmenu finansijskih informacija.

Putin je naveo da Rusija želi da ponudi svojim kolegama iz BRIKS-a upotrebu digitalnih valuta u investicionim procesima i u interesu drugih ekonomija u razvoju.

"Za stvaranje jedinstvene valute potreban je visok stepen integracije privreda, kao i postizanje uporedivog kvaliteta i uporedive strukture. Što se tiče jedinstvene valute BRIKS-a, u ovom trenutku ne razmatramo ovo pitanje, ono nije sazrelo, moramo biti veoma oprezni, tu moramo delovati postepeno, polako", ukazao je ruski predsednik.

Rusija ima "jednostavno neograničene" energetske resurse

Energetski resursi Rusije su jednostavno bezgranični, njih je lako isporučiti u Kinu, jer zemlje imaju zajedničku granicu, koja nije podložna nikakvim kolebanjima sa stanovišta globalne politike, rekao je ruski predsednik.

"Kina i Rusija imaju zajedničku granicu koja nije podložna nikakvim kolebanjima sa gledišta globalne politike, pa ni uzajamnim odnosima Kine i SAD. Nema potrebe ništa preko granice prevoziti, preko mora, okeana. Granica je cela zajednička, a energetski resursi Rusije su jednostavno neograničeni", istakao je ruski lider.

Kako je dodao, SAD treba da razmisle o tome da sankcije protiv Ruske Federacije negativno utiču na dolar.

Moguć kompromis u arapsko-izraelskom sukobu

Pronalaženje kompromisa u arapsko-izraelskom sukobu je moguće, ali to je veoma delikatna oblast. Rusija je spremna da se uključi u rešavanje situacije između Irana i Izraela, naveo je ruski predsednik.

"Odnose između Izraela i Irana moraju da grade upravo ove države, ne možemo se mešati u to. Ako su Iran i Izrael zainteresovani za rusko posredovanje, Moskva je spremna", rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da se nada da će se beskonačna "razmena napada" između Irana i Izraela prekinuti.

Osim toga, Putin je napade na civilne ciljeve u Pojasu Gaze nazvao "strašnim", naglasivši da niko nije zainteresovan za "odmotavanje spirale sukoba na Bliskom istoku".

O G20 i nalogu za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda

Mnoge zemlje sveta ne priznaju Međunarodni krivični sud (MKS), ova organizacija nema univerzalni značaj, rekao je ruski predsednik, komentarišući nalog za njegovo hapšenje.

"MKS nema univerzalni značaj. On je jedna od međunarodnih organizacija čiju jurisdikciju Rusija ne priznaje, kao ni mnoge druge zemlje u svetu priznaju, na primer Kina i Turska", naveo je Putin.

On je ukazao da je "G20 koristan forum, ako nije politizovan".

Putin je naveo da ove godine neće ići na G20 u Brazil, kako ne bi "poremetio" samit.

Ruski predsednik je istakao da je "G20 koristan forum, ako nije politizovan".