Medvedev hvali Trampa: Izuzetno važna izjava za budućnost

Bivši ruski predsednik ne očekuje promenu politike prema Ukrajini, uprkos stavovima bivšeg američkog predsednika

Priznanje Donalda Trampa da je Vladimir Zelenski odgovoran za sukob sa Rusijom neće uticati na podršku Vašingtona Kijevu, ali je i dalje značajan razvoj, rekao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Tramp je ranije ove nedelje rekao da je Zelenski trebalo da preduzme korake da spreči izbijanje neprijateljstava sa Moskvom.

"Nikada nije trebalo da dozvoli da taj rat počne. Od tog rata nema vajde", rekao je Tramp. On je ocenio da je Zelenski "najbolji trgovac" koji svaki put kada dođe u SAD dobije milijarde dolara, a ne ostvaruje pobedu.

Medvedev je na Telegramu prokomentarisao da je Tramp "prvi bivši predsednik SAD i predsednički kandidat" koji je priznao da Zelenski "snosi direktnu odgovornost za vojni sukob između Rusije i Ukrajine (tačnije, za građanski rat)."

"Ovo priznanje neće promeniti stav SAD, čak i ako ponovo uđe u Ovalni kabinet. Ali sama činjenica takve izjave je izuzetno važna za budućnost", naveo je on na Telegramu.

Bivši ruski predsednik, koji sada obavlja funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, takođe je prokomentarisao, kako je rekao, "besmisleno brbljanje" o tome da Kijev radi na nabavci nuklearnog oružja.

Zelenski je u četvrtak izjavio da je rekao Trampu tokom njihovog sastanka u Njujorku krajem septembra da bi Ukrajina, kako bi se zaštitila, trebalo da postane ili nuklearna država ili članica NATO-a. Međutim, kasnije tog dana insistirao je na tome da "nikada nije govorio o pripremama za stvaranje nuklearnog oružja ili nečem sličnom".

Medvedev je rekao da Kijev nema sposobnost da proizvede stvarno nuklearno oružje i "jedan tužan zaključak" koji se može izvući iz izjava Zelenskog je da "nacistički režim pokušava da stvori 'prljavu bombu'".