Zaharova: Borelj širi dezinformacije o Rusiji kako bi je ocrnio

Ova laž Brisela je u istom nivou kao i isfabrikovana priča o Buči koju ni Kijev ni njegovi zapadni pokrovitelji nisu uspeli da dokumentuju, rekla je zvanična predstavnica ruskog MSP-a

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o tome kako su navodno ruski vojnici ubijali zarobljene ukrajinske vojnike predstavljaju dezinformaciju čiji je cilj da se ocrni Rusija.

"U odsustvu uspeha ukrajinskih snaga na liniji razdvajanja, u EU, ali i odlazeći šef evropske diplomatije Žozep Borelj u novom antiruskom saopštenju, guraju proukrajinsku propagandu i fabrikuju nove dezinformacije s ciljem da se ocrni Rusija", rekla je Zaharova.

Ova laž Brisela je u istom nivou kao i isfabrikovana priča o Buči o kojoj na sva usta pričaju i zapadni i ukrajinski zvaničnici, kao i priča o "20.000 kidnapovane ukrajinske dece" i "zločinima ruskih vojnika" i druge izmišljotine, navela je Zaharova.

Kako je istakla, ništa od toga ni Kijev ni njegovi zapadni pokrovitelji nisu uspeli da dokumentuju.

"Nisu dostavljeni ni spiskovi poginulih u Buči, ni prezimena 'ukradene dece'", istakla je Zaharova.

Ona je navela da sa druge strane postoje brojni dokazi o zločinima Ukrajinaca i stranih plaćenika prema ruskim vojnicima.

"Žozep Borelj, kao i većina lidera NATO, više vole da zatvaraju oči pred zločinima Ukrajinaca. Štaviše, sam šef evropske diplomatije je u više navrata priznao da je na početku sukoba mogao da utiče da se on okonča bukvalno za dve nedelje i da se tako sačuvaju životi. Ali u EU nisu imali nameru da to učine i nemaju je ni sada, nastojeći da ostvare nedostižan cilj – da našoj zemlji nanesu strateški poraz po cenu života Ukrajinaca koji su postali moneta za potkusurivanje u rukama rusofobnih zapadnih elita", rekla je ona.

Zaharova je poručila da Rusiju neće uspeti da pobede.