Rusija

Kremlj potvrdio razgovor Putina i Vučića: Odnosi Moskve i Beograda počivaju na zajedništvu

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, "obe strane izrazile su zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa koji počivaju na duhovnom, kulturnom i istorijskom zajedništvu i jedinstvenoj proceni prošlosti i sadašnjosti"
Kremlj potvrdio razgovor Putina i Vučića: Odnosi Moskve i Beograda počivaju na zajedništvuGetty © Anadolu / Contributor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski lider Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom povodom 80. godišnjice oslobađanja Beograda, potvrdio je Kremlj, uz komentar da su Beograd i Moskva zainteresovani za dalje jačanje uzajamno korisne saradnje u različitim oblastima.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, "obe strane izrazile su zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa koji počivaju na duhovnom, kulturnom i istorijskom zajedništvu i jedinstvenoj proceni prošlosti i sadašnjosti". 

"Lideri su razmenili čestitke povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda od nemačko-fašističkih osvajača. Toga dana 1944. godine završila se Beogradska ofanzivna operacija Sovjetske armije, u kojoj su učestvovale jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. To je bio jedan od ključnih događaja završne etape Drugog svetskog rata na Balkanu".

Vučić je, kako se dalje navodi, "zahvalio Putinu na principijelnom stavu koji Ruska Federacija zauzima po pitanju teritorijalne celovitosti Srbije", a lideri su, takođe, razgovarali o Ukrajini, kada je "Vladimir Putin dao ocenu razvoja SVO".

Ranije tokom dana, srpski lider je, podsetimo, otkrio da se čuo sa predsednikom Rusije. To je, kako je naveo, bio i prvi razgovor sa Putinom za poslednje dve i po godine. Vučić je za RT Balkan otkrio da je razgovor bio "dug i ličan" i da je ruski lider dva puta ponovio rečenicu: "Ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju; ono što je dobro za Srbe, dobro je i za Ruse."

image