Rusija

Rusija upozorila prijatelje i partnere: Ne nasedajte na obmane, plan pobede Zelenskog vodi eskalaciji

Ono što je Zelenski pokušao da proda kao "plan pobede" tokom svojih nedavnih turneja po SAD i Zapadnoj Evropi, a zatim izneo u Vrhovnoj radi i na samitu EU, liči na još jedan vapaj za pomoć, ocenio je ruski diplomata
Rusija upozorila prijatelje i partnere: Ne nasedajte na obmane, plan pobede Zelenskog vodi eskalacijiwww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Rusija upozorava svoje prijatelje i partnere da ne podrže "plan pobede", "formulu mira" i "samit mira" koje promoviše Kijev jer su u pitanju ultimativne inicijative, poručio je direktor departmana ruskog Ministarstva spoljnih poslova koji se bavi pitanjima saradnje sa Belorusijom, Moldavijom i Ukrajinom Aleksej Poliščuk.

"U 'planu pobede' Vladimira Zelenskog nema ni plana ni pobede, kao što u njegovoj 'formuli mira' nije bilo ni mira ni formule, a na 'mirovnom samitu' u Burgenštoku – ni mira, ni samita", rekao je Poliščuk.

Upozorio je prijatelje i partnere RF da ne podržavaju "ove ultimativne inicijative i formate" u koje pokušavaju da ih uvuku metodama obmane i pritiska.

Sama činjenica iznošenja "plana pobede" poriče izjave kijevskog rukovodstva o želji za mirom, jer je njegova suština u maksimalnoj eskalaciji sukoba, primetio je ruski diplomata.

"Ono što je Zelenski pokušao da proda kao 'plan pobede' tokom svojih nedavnih turneja po SAD i Zapadnoj Evropi, a zatim izneo u Vrhovnoj radi i na samitu EU, liči na još jedan vapaj za pomoć", dodao je Poliščuk.

Prema njegovim rečima, Zelenski je ponovo tražio još oružja, novca, prijem u NATO i dozvolu za udar duboko na teritoriju Rusije, što je "neophodno za fizički i politički opstanak kijevskog režima, njegovog lidera i članova njegovog tima".

"A Ukrajina će to platiti svojim suverenitetom, prirodnim i ekonomskim resursima i životima svojih građana", zaključio je ruski diplomata.

Vladimir Zelenski predstavio je 16. oktobra Vrhovnoj radi "plan pobede" koji su i neki od ukrajinskih parlamentaraca proglasili nerealnim. Plan obuhvata pet tačaka, počev od momentalnog ulaska Ukrajine u NATO pre završetka sukoba sa Rusijom.

Zelenski zahteva i dozvolu Zapada za udare u dubinu ruske teritorije, kao i raspoređivanje "sveobuhvatnog nenuklearnog strateškog paketa odvraćanja" i pomoć u razvoju ekonomije, što podrazumeva jačanje antiruskih sankcija. U petoj tački "plana pobede" se navodi da će se, po okončanju sukoba, iskoristiti iskustvo ukrajinske vojske za "jačanje odbrane NATO-a".

Prethodno je Zelenski ovaj plan predstavio liderima Britanije, Nemačke, Italije i Francuske tokom posete SAD-u krajem septembra. Međutim, niko od njih nije podržao ovu inicijativu, a neki su izrazili zabrinutost zbog kratkog roka za usvajanje glavnih odredbi.

image