Lavrov o izjavama Borisa Džonsona da nije kriv za prekid pregovora u Istanbulu: Njemu na savest

Šef ruske diplomatije je prokomentarisao izjavu bivšeg britanskog premijera o pregovorima Moskve i Kijeva iz 2022. godine

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da prepušta savesti bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona to što negira odgovornost za krah pregovora Rusije i Ukrajine 2022. godine u Istanbulu.

"Boris Džonson je u pokušaju da dokaže da nema nikakve veze sa pregovorima u Istanbulu napisao: 'Ukrajinci nikada nisu pristali na Putinove uslove'. U Istanbulu nije ni bilo reči o uslovima predsednika Rusije. Ukrajinska delegacija je donela svoj dokument koji smo pristali da uzmemo kao osnovu", objasnio je Lavrov za "Argumente i fakte".

Prema njegovim rečima, otvorena laž i tome da je Vladimir Putin nešto nametao, a Ukrajinci, navodno, na to nisu pristali "neka ostane na savesti Borisa Džonsona", rekao je Lavrov.

Podsetimo, glavni pregovarač Ukrajine u Istanbulu David Arahamija je priznao da je sukob mogao biti zaustavljen još u proleće 2022. godine da tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson nije pozvao Kijev da ništa ne potpisuje i da nastavi da ratuje.

Od tada je Kijev i zakonski zabranio pregovore sa Moskvom dok je na vlasti Vladimir Putin.