Rusija

Simonjan objasnila kako je London "otrovao" Kinu prodajom droge iz svojih kolonija

Zapad je devedesetih godina želeo da pokori Rusiju sličnom metodom koju je koristio protiv Kine u vreme Opijumskih ratova, primetila je glavna urednica RT

Velika Britanija je za vreme Opijumskih ratova potčinila Kinu tako što joj je prodavala drogu od koje je postao zavistan veliki broj kineskih zvaničnika, ukazala je glavna urednica RT i medijske grupe "Rasija sevodnja" Margarita Simonjan.

Prema njenim rečima, Velika Britanija se "navukla na čaj" iz Kine i mnogo je novca trošila na njega, te je rešila da uvede neke recipročne mere i okrenula se trgovini drogom.

Naime, London je u vreme Opijumskih ratova Kini prodavao opijum, što je kinesku stranu potpuno oslabilo, a Britancima donelo pobedu, rekla je Simonjanova za kanal "Rusija 1".

Istu metodu je Zapad želeo da primeni i protiv Rusije devedesetih godina, kada su narkotici masovno postali popularni, navela je ona.

Pritom, droga koja se prodavala Kini je uzgajana na teritoriji Indije, koja je u to vreme bila britanska kolonija, podsetila je Simonjan.

Indija još "bol zbog kolonijlizma" i iz te perspektive gleda na Rusiju i njene nove regione, te ne može potpuno da prihvati narativ da su te teritorije dobrovoljno pristale na pripajanje Ruskoj Federaciji, objasnila je ona.

Međutim, kako je Simonjanova istakla, Rusija nikada nije imala kolonije, a svi narodi koji je sada čine su "molili Rusiju da ih uzme pod svoje pokroviteljstvo".

"Ti narodi su znali da Rusija ne isisava krv iz žila, ne truje opijumom ili nečim drugim, već da majčica Rusija pomaže, štiti i spasava", objasnila je ona i istakla da je Zapadu, koji sudi prema sebi, to neshvatljivo.

image