Ministar spoljnih poslova Brazila stigao u Kazanj (VIDEO)

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva otkazao je u nedelju planirano putovanje u Rusiju na godišnji samit BRIKS-a koji počinje u utorak, nakon što je zadobio povredu glave u svojoj kući

Brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vieira doputovao je u Kazanj, gde će učestvovati na samitu BRIKS-a.

Na aerodromu ga je dočekala ruska delegacija sa čuvenom tradicionalnom tatarskom poslasticom pod nazivom čak-čak.

Naime, predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva otkazao je u nedelju planirano putovanje u Rusiju na godišnji samit BRIKS-a koji počinje u utorak, nakon što je zadobio povredu glave u svojoj kući.

Lula da Silva (78) je juče zbrinut u bolnici nakon što je posekao glavu u svojoj rezidenciji u Braziliji, navodi se u medicinskoj dokumentaciji koju je objavila vlada, preneo je "Blumberg".

Ovogodišnji, 16. po redu samit BRIKS-a biće održan u Kazanju u Rusiji od 22. do 24. oktobra.

Domaćin samita biće ruski lider Vladimir Putin, a među učesnicima će biti predsednik Kine Si Đinping, indijski premijer Narendra Modi, iranski predsednik Masud Pezeškijan, predsednici Egipta i Južne Afrike Abdel Fatah el Sisi i Siril Ramafosa, kao i prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman.

BRIKS je osnovan 2006. godine, a grupu su prvobitno činile Brazil, Rusija, Indija i Kina. Južnoafrička Republika je član BRIKS-a od 13. aprila 2011. godine.

Od 1. januara ove godine, članice BRIKS-a su postale i Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE.