Ušakov: Putin će se u Kazanju sastati sa Dodikom, liderima Palestine, Kine, Indije, UN

Siguran sam da će se predsednik Putin sastati i sa Miloradom Dodikom i sa njim imati "poseban razgovor"

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se na samitu BRIKS-a u Kazanju sa brojnim svetskim zvaničnicima uključujući kineskog predsednika Si Đinpinga, generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, ali i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je novinarima pomoćnik predsednika Ruske Federacije Jurij Ušakov.

Ušakov je objasnio da "ovako veliki međunarodni događaj neće biti moguć bez održavanja bilateralnih sastanaka. Imamo ih dosta u planu, mislim da našem predsedniku neće biti lako, ali on je sam izrazio želju da se sastane bukvalno sa svim liderima država koji će doći u Kazanj."

Putin će tako, na marginama početnog sastanka BRIKS-a, razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, indijskim premijerom Narendrom Modijem, predsednicom Nove razvojne banke BRIKS-a Dilmom Rusef, egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem i južnoafričkim liderom Sirilom Ramafozom.

Za kraj samita planirani su i razgovori sa liderima Palestine, Laosa, Mauritanije, Bolivije, generalnim sekretarom UN, premijerom Vijetnama, a nije isključen ni sastanak sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, 

"Znamo da su vlasti u Tatarstanu pozvale Dodika na sastanak, na ručak i siguran sam da će se predsednik sastati sa njim i imati poseban razgovor", dodao je on.

Srbiju će na samitu predstavljati zamenik premijera Srbije Aleksandar Vulin, budući da je, kako je naveo Ušakov, predsednik Aleksandar Vučić imao ranije dogovorene susrete koje nije mogao da odloži.

Na samitu BRIKS-a u Kazanju biće predstavljeno 36 zemalja, 22 na najvišem nivou i rukovodstvo šest međunarodnih organizacija, rekao je Ušakov.

Na samitu će se razgovarati o pitanjima prehrambene i energetske bezbednosti, a posebna pažnja biće posvećena Bliskom istoku, rekao je pomoćnik ruskog predsednika i dodao da će tema sastanka biti "BRIKS i Globalni jug - Zajednička izgradnja boljeg sveta".

Prema njegovim rečima, lideri će nakon samita usvojiti završni dokument - Kazanjsku deklaraciju zemalja BRIKS-a.

"Ovo je sveobuhvatan dokument koji sumira sva dostignuća ruskog predsedavanja, a takođe će, naravno, biti sumirani rezultati diskusije koja će se voditi u okviru samita. Sada je ovaj dokument u fazi pripreme", rekao je Ušakov.

U Kazanju će od 22. do 24. oktobra biti održan samit BRIKS-a.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Rusija je na mestu predsedavajućeg te organizacije od 1. januara. Pored Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, od početka 2024. BRIKS-u su pristupili Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

Rusko predsedavanje BRIKS-om održava se pod motom jačanja multilateralizma. U okviru svog predsedavanja, Rusija organizuje više od 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja.