Rusija

Počinje samit BRIKS-a: Planirani važni pregovori i istorijski dogovori

Srbiju će na samitu predstavljati potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin i ministri Bratislav Gašić, Adrijana Mesarović i Nenad Popović

U Kazanju danas počinje samit lidera BRIKS-a, koji će pod motom "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost" trajati do 24. oktobra.

U pitanju je prvi samit nakon proširenja BRIKS-a pa će, osim zemalja osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke republike, učestvovati i Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija, koji su od 1. januara ove godine postali članice. Takođe, kako je najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, biće pojašnjen status Saudijske Arabije.

U planu su važni pregovori i istorijski dogovori.

Na samitu će učestvovati ukupno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a događaj će uveličati i rukovodstvo šest međunarodnih organizacija. Između ostalih, najavljen je dolazak lidera Kine Si Đinpinga, Irana Masuda Pezeškijana, Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Indije Narendre Modija, kao i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Srbiju će na samitu BRIKS-a predstavljati potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin i ministri Bratislav Gašić, Adrijana Mesarović i Nenad Popović. Republiku Srpsku predstaviće predsednik Milorad Dodik.

Moskva je najavila da će lideri zemalja članica imati prilično gust raspored na šesnaestom samitu i da će razgovarati o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne agende, rezultatima zajedničkog rada u okviru strateškog partnerstva BRIKS-a u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi.

Posebna pažnja biće posvećena temi reforme međunarodnog finansijskog sistema i povećanju uloge država BRIKS-a, razvoju međubankarske saradnje i proširenju međusobnih obračuna u nacionalnim valutama.

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov najavio je da će lideri na samitu u Kazanju razgovarati o mehanizmu za dodeljivanje statusa partnerske države BRIKS-a, što će biti faza u pripremi onih koji žele da postanu punopravni članovi asocijacije.

Najavljeno je da će lideri BRIKS-a razgovarati o tri glavne oblasti saradnje koje je postavila Rusija kao zemlja koja predsedava asocijacijom ove godine – saradnja u oblastima politike i bezbednosti, ekonomije i finansija i kulturno-humanitarnih kontakata.

Predviđeno je da rezultati rasprave budu sumirani u deklaraciji samita.

Poslednjeg dana samita planiran je sastanak u formatu "autrič/BRIKS plus" na kojem će učestvovati predstavnici gotovo 40 zemalja, među kojima su i lideri zemalja Zajednice nezavisnih država, delegacije mnogih zemalja Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike, kao i šefovi izvršnih tela niza međunarodnih organizacija.

U Kazanj je prvi stigao premijer Savezne Demokratske Republike Etiopije Abij Ahmed kojeg je na međunarodnom aerodromu dočekao lider Tatarstana Rustam Minihanov.

Doputovao i premijer Indije Narendra Modi koji je pre dolaska poručio da će njegova poseta Kazanju "dodatno ojačati posebno i privilegovano strateško partnerstvo između Indije i Rusije". Predstavnici indijske dijaspore su, u narodnim nošnjama i uz pesmu, spremni da dočekaju premijera Modija.

image