Kremlj: Rusija i Iran se gotovo u potpunosti oslanjaju na nacionalne valute u trgovini

Dve zemlje pokrivaju više od 96 odsto međusobnih transakcija u rubljama i rijalima, saopštila je Moskva

Rusija i Iran su skoro u potpunosti ukinuli upotrebu stranih valuta u bilateralnoj trgovini, saopštio je Kremlj uoči samita BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju.

Dve zemlje pokrivaju više od 96 odsto međusobnih transakcija u rubljama i rijalima, navodi se u saopštenju.

Obim bilateralne trgovine porastao je za 12,4 odsto samo u prvih osam meseci ove godine, saopštila je Moskva i dodala da je 2023. godine iznosio više od četiri milijarde dolara.

"Rukovodstvo obe zemlje daje prioritet razvoju trgovinskih i ekonomskih odnosa", navodi se u saopštenju.

Prema navodima iz Kremlja, Rusija i Iran zajednički razvijaju nekoliko velikih transportnih i energetskih projekata, uključujući izgradnju novih proizvodnih jedinica u nuklearnoj elektrani Bušer u Islamskoj republici i Međunarodnog transportnog koridora sever-jug, koji će povezivati Sankt Peterburg u Rusiji sa indijskim lučkim gradom Mumbajem.

Odnosi između dve države su "u usponu", ocenila je Moskva. Kremlj očekuje da oni u budućnosti dostignu nivo "sveobuhvatnog strateškog partnerstva".

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da se sastane sa svojim iranskim kolegom Masudom Pezeškijanom na marginama samita BRIKS-a koji se održava od 22. do 24. oktobra. Njih dvojica su već razgovarali telefonom i sreli se lično na samitu u glavnom gradu Turkmenistana, Aškabadu, početkom oktobra.

Rusija aktivno smanjuje upotrebu američkih dolara u međunarodnim transakcijama.

Više od 95 odsto međusobnih transakcija između Rusije i njenog najvećeg trgovinskog partnera, Kine, obavlja se korišćenjem rublje i juana, izjavio je u avgustu ruski premijer Mihail Mišustin.

Prema rečima ruskog ministra finansija Antona Siluanova, zemlje BRIKS-a će dodatno smanjiti učešće američkog dolara u međusobnim transakcijama u korist nacionalnih valuta. Grupa uključuje Rusiju, Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, kao i Egipat, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate i Etiopiju.

Prošle nedelje je Rojters izvestio da Moskva planira da predstavi svoj plan za stvaranje novog međunarodnog finansijskog sistema na predstojećem Samitu BRIKS-a. Sistem će uključivati novi međunarodni mehanizam plaćanja koji omogućava zemljama učesnicama da efektivno zaobiđu dolar u međunarodnim transakcijama i umesto toga se oslanjaju na nacionalne valute.