Rusija

Kremlj odgovorio na glasine o dolaru: Saradnja u BRIKS-u nije usmerena ni protiv koga

Glavni cilj saradnje unutar BRIKS-a je da se osiguraju interesi zemalja članica, poručio je Dmitrij Peskov
Kremlj odgovorio na glasine o dolaru: Saradnja u BRIKS-u nije usmerena ni protiv kogawww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na glasine da je na samitu BRIKS-a navodno planirano da se razgovara o "planu za poraz dolara".

"Saradnja u okviru BRIKS-a nije usmerena ni protiv koga, ni protiv bilo čega – ni protiv dolara ni protiv drugih valuta. Ona sledi glavni cilj – da se osiguraju interesi onih zemalja koje učestvuju u ovom formatu", poručio je Peskov.

I predsednik Rusije Vladimir Putin je u razgovoru sa novinarima uoči samita poručio da BRIKS nije "antizapadna organizacija", već jednostavno nije zapadna.

"Rad BRIKS-a nije usmeren protiv bilo koga. Isključivo je usmeren na jedan zajednički zadatak, a to je održivi razvoj i prosperitet naših zemalja i naroda", izjavio je Putin.

Međutim, među zemljama članicama sve više se govori o dedolarizaciji, odnosno korišćenju domaćih valuta u trgovini umesto američkog dolara.

Potreba za stvaranjem finansijskog sistema BRIKS-a nezavisnog od uticaja neprijateljskih zemalja postoji već duže vreme, a partneri Ruske Federacije se neretko plaše da rade sa domaćim bankama iz straha od sekundarnih sankcija SAD i EU.

Pokretanje potpuno autonomnog i nadnacionalnog platnog sistema među zemljama BRIKS-a učiniće da međusobna poravnanja u nacionalnim valutama među njima budu potpuno zatvorena za Zapad, što će direktno uticati i na proces dedolarizacije.

image