UŽIVO Počeo Samit BRIKS-a: Putin dočekuje svetske lidere (VIDEO)

Očekuje se da će na trodnevnom međunarodnom forumu u Kazanju prisustvovati oko 20.000 delegata iz više od 30 zemalja

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa predsednicom Nove razvojne banke Dilmom Rusef na marginama samita BRIKS-a koji je upravo počeo u Kazanju i koji će pod motom "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost" trajati do 24. oktobra.

Desetine stranih lidera okupile su se u petom po veličini ruskom gradu na tri dana intenzivnih diplomatskih i bilateralnih razgovora na visokom nivou. Međunarodni forum je sazvan da ponudi novu viziju multilateralizma.

U pitanju je prvi samit nakon proširenja BRIKS-a pa će, osim zemalja osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke republike, učestvovati i Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija, koji su od 1. januara ove godine postali članice.

Takođe, kako je najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, biće pojašnjen status Saudijske Arabije.

Sadašnje zemlje članice BRIKS-a zajedno predstavljaju oko 46 odsto svetske populacije i čine više od 36 odsto globalnog BDP-a.

Skoro tridesetak država izrazilo je interesovanje za pridruživanje BRIKS-u ili produbljivanje saradnje sa grupom, a mnoge od njih su poslale delegacije najvišeg nivoa u Kazanj. Postojeće članice su se saglasile da razgovaraju o davanju statusa partnera nekim od ovih zemalja i takve ponude bi mogle da iskrsnu tokom samita.

Očekuje se da će ruski predsednik Vladimir Putin razgovarati sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, kineskim predsednikom Si Đinpingom, predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafozom i egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem u utorak pre zvaničnog početka samita državnom večerom.

U Kazanj su već doputovali premijer Etiopije Abij Ahmed, premijer Indije Narendra Modi, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa i kineski predsednik Si Đinping, a dočekao ih je lider Tatarstana Rustam Minihanov.

U planu su važni pregovori i istorijski dogovori. Predsednik Rusije će imati niz bilateralnih susreta sa liderima država učesnica.

Moskva je najavila da će lideri zemalja članica imati prilično gust raspored na šesnaestom samitu i da će razgovarati o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne agende, rezultatima zajedničkog rada u okviru strateškog partnerstva BRIKS-a u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi.

Posebna pažnja biće posvećena temi reforme međunarodnog finansijskog sistema i povećanju uloge država BRIKS-a, razvoju međubankarske saradnje i proširenju međusobnih obračuna u nacionalnim valutama.

22. okt 2024 • 16:30

U čemu se vozi Si Đinping?

U pitanju je kineska limuzina Hongqi. 

I predsednik Irana stigao na BRIKS

Novi predsednik Irana Masud Pezeškijan stigao je u Rusiju kako bi učestvovao na samitu u Kazanju, prenose RIA Novosti.

 

Počeo sastanak Putina i Si Đinpinga

Sastanak ruskog lidera Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga je počeo, javljaju RIA Novosti. 

Malo pre toga, pomoćnik Putina je otkrio da su u planu sadržajni razgovori. 

Ruski lider je poručio da su odnosi Rusije i Kine primer kako treba graditi ravnopravne odnose između zemalja. Takođe, istakao je da su Moskva i Peking, bez obzira na negativno spoljno mešanje Zapada, uspeli da nastave da razvijaju trgovinu. Upravo ti dobri odnosi dve zemlje su danas faktor koji stabilizuje situaciju u svetu, poručio je Putin, uz ocenu da dve zemlje veoma uspešno realizuju projekte u najrazličitijim sferama. 

Govoreći o ovogodišnjem samitu kojim predsedava Rusija, ruski lider je rekao da je Moskva uradila sve što od nje zavisi kako bi se BRIKS još više ojačao. 

Kineski lider je sa svoje strane izjavio da su rusko-kineski odnosi tokom poslednjih deset godina uspeli da se odupru izazovima koji su bez presedana. Ponovio je da ovi odnosi takođe nisu usmereni protiv trećih zemalja, uz poruku da svi potresi na međunarodnoj sceni ne mogu da pokolebaju čvrstinu odnosa sa Moskvom. 

Na temu BRIKS-a, rekao je da je on danas najbitnija platforma za očuvanje solidarnosti i saradnje između zemalja koje su u razvoju. Upravo je BRIKS, kako je dodao, faktor koji doprinosi multipolarnosti. Si Đinping je, takođe, visoko ocenio rusko predsedavanje samitom. 

U Kazanj stigao i predsednik Mauritanije

Predsednik Mauritanije Mohamed Uld Gazuani doputovao je u Kazanj radi učešća na samitu BRIKS-a.

Vulin stigao u Kazanj

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin stigao je u Kazanj na samit BRIKS-a.

I Vulin je bio poslužen tradicionalnim poslasticama Rusije i Tatarstana – hlebom "karavaj" i kolačima "čak-čak".

Erdogan: Turska želi da proširi veze sa BRIKS-om

Turska želi da proširi veze sa BRIKS-om i nada se "plodotvornom procesu" na samitu u Kazanju, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Na poziv gospodina Putina, idemo u Kazanj, Tatarstan. Učestvovaćemo na proširenoj sednici lidera. Želimo da proširimo našu saradnju sa BRIKS-om i nadamo se plodotvornom procesu", rekao je turski lider u obraćanju kolegama iz njegove stranke.

Erdogan je ranije rekao da Turska namerava da ojača saradnju sa ŠOS-om, BRIKS-om i ASEAN-om i da je preduzela važne korake u tom pravcu.

Putin sa Ramafosom: Rusija i Južna Afrika se zalažu za stvaranje pravednog svetskog poretka

Rusija i Južna Afrika se na svetskoj sceni zalažu za stvaranje pravednog svetskog poretka, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom.

"Odnosi između Rusije i Južne Afrike zasnivaju se na principima partnerstva i ravnopravnosti. Moskva pridaje veliki značaj jačanju odnosa sa zemljama afričkog kontinenta", istakao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da su veze između Rusije i Južne Afrike generalno na dobrom nivou, kao i da je posle izvesnog pada, trgovinski promet ponovo počeo da raste.

"U januaru-avgustu ove godine rast je iznosio tri odsto. Ovde imamo na čemu da radimo zajedno u smislu povećanja i diverzifikacije međusobne trgovine i investicija", ukazao je Putin.

Prema njegovim rečima, perspektivne oblasti saradnje dveju zemalja su energetika, industrija, poljoprivredni sektor, nauka, inovacije.

Zauzvrat, predsednik Južne Afrike je rekao da mu je veoma drago što je u Kazanju i čestitao Putinu na organizaciji samita BRIKS-a.

"Južna Afrika Rusiju smatra vrednim saveznikom i prijateljem i to prijateljstvo traje dugo. Veoma nam je drago što imamo vašu podršku u svakom pogledu. Zahvaljujući tome, došli smo do ove faze u našoj istoriji. Podržavali ste nas od samog početka - od dana kada borili smo se protiv aparthejda pa sve do sada", naveo je Ramafosa.

Topli doček za Si Đinpinga

Građani oduševljeno iščekuju dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga koji je doputovao na samit BRIKS-a u Kazanju.

Očekuje se njegov sastanak sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, što će biti treći sastanak dvojice lidera ove godine nakon državne posete ruskog lidera Kini i njihovog sastanka na marginama samita ŠOS u Astani.

Modi: Samit u Kazanju će pomoći da našu planetu učinimo boljom

Indijski premijer se u potpunosti pripremio za put u Kazanj, sudeći po njegovoj objavi na Iksu, učio je ruski jezik.

"Sleteo sam u Kazanj da bih učestvovao na samitu BRIKS-a. Ovaj samit je veoma važan i ono što budemo na njemu razmatrali omogućiće da našu planetu učinimo boljom", napisao je Modi.

Predsednik Egipta stigao u Kazanj

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi doputovao je u Kazanj na samit BRIKS-a. 

Na aerodromu ga je dočekao lider Tatarstana Rustam Minihanov, premijer Aleksej Pesošin i gradonačelnik glavnog grada te zemlje Ilsur Mešin.

Peskov uporedio BRIKS i EU

BRIKS nije organizacija koja ima strogu povelju, poput Evropske unije, to je slobodna asocijacija zemalja koje se međusobno poštuju i dele zajedničke vrednosti, u čijoj osnovi su zajednički interesi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za "Izvestija".

Objašnjavajući razliku između BRIKS-a i EU, Peskov je istakao da prva još uvek nema potrebne atribute da bi bila organizacija.

BRIKS nema povelju, naveo je Peskov i dodao da je to pre udruženje zemalja koje dele zajedničke vrednosti i koje su pristalice univerzalnog modela odnosa koji se zasniva na međusobnom poštovanju, na obostranoj koristi – bez monocentrizma.

Sa druge strane, nastavio je, EU ima svoja statutarna dokumenta, jasna pravila – obavezujuća dokumenta, čitav niz međusobnih obaveza.

Putin sa Modijem: Privilegovano partnerstvo, razumemo se i bez prevoda

Predsednik Rusije sastao se sa premijerom Indije Narendrom Modijem i poželeo mu dobrodošlicu u Kazanj i zahvalio što je lično došao na samit.

"Očekuju nas važna rešenja zarad daljeg usavršavanja asocijacije i jačanja međunarodne saradnje unutar BRIKS-a", rekao je ruski predsednik.

Putin nije napravio pauzu za prevodioca, te je, kada je to shvatio rekao: "Imamo toliko dobre odnose da sam pomislio da se razumemo i bez prevodilaca".

Rusko-indijski trgovinski promet je u "dobrom stanju", istakao je ruski predsednik i istakao da Rusija ceni saradnju sa Indijom.

Odnosi Moskve i Nju Delhija karakteriše privilegovano partnerstvo, istakao je Putin.

Modi je, komentarišući ukrajinski sukob, rekao da je neophodno rešiti problem mirnim putem i da je Indija spremna da u budućnosti pomogne kako bi doprinela tome.

Indijski premijer se u razgovoru sa ruskim predsednikom osvrnuo i na činjenicu da sve veći broj zemalja pokazuje interesovanje da se pridruži BRIKS-u, ali i napomenuo da njegova druga poseta Rusiji u poslednja tri meseca pokazuje blisku koordinaciju i snažno prijateljstvo između Moskve i Nju Delhija.

"Blumberg": Samit BRIKS-a pokazatelj da je Putin daleko od "izolovanog"

Samit BRIKS-a u Kazanju, na kom će se okupiti lideri više od 30 zemalja, brojni zvaničnici regionalnih organizacija, ali i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, pokazatelj je da su Rusija i Vladimir Putin daleko od "izolovanih", piše "Blumberg".

"Širenje BRIKS-a je jasan znak da se globalna ravnoteža snaga menja", rekla je Alisija Garsija-Erero, viši naučni saradnik u Brojgelovom istraživačkom centru.

Iako je nalog za hapšenje zbog navodnih ratnih zločina ograničio Putinova putovanja, okupljanje tolikog broja stranih lidera u Rusiji naglašava spremnost mnogih, posebno Globalnog juga, da nastave da se sastaju sa njim uprkos SAD i njihovim saveznicima, navodi medij.

Činjenica da toliko zemalja želi da se pridruži BRIKS-u ukazuje na rastuću potražnju za međunarodnim vezama nezavisnim od Zapada, rekao je Fjodor Lukjanov, šef Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku, istraživačkog centra koji savetuje Kremlj.

Belorusija podržala napore Rusije da stvori sistem poravnanja u okviru BRIKS-a

Belorusija podržava napore Ruske Federacije da stvori sistem poravnanja u okviru BRIKS-a, izjavio je šef beloruske diplomatije Maksim Riženkov.

"Vrlo pozitivno se odnosimo ka koracima koje Rusija preduzima na stvaranju takvog sistema u okviru BRIKS-a", rekao je Riženkov u intervjuu za RIA Novosti.

On je napomenuo da je Minsk zainteresovan za temu finansija i poravnanja u okviru BRIKS-a, zato što je vreme da postoji nekoliko mehanizama plaćanja koji bi bili van kontrole Zapada. 

"Sve te prilike Zapad koristi ne toliko kao politiku sankcija za neki nedostatak demokratije, već su to sve oruđa konkurencije, koja je nepoštena i nesaglasna sa duhom međunarodnih organizacija, poput UN ili STO", ukazao je šef beloruske diplomatije.

Riženkov je dodao da će prisustvo dva ili tri takva sistema međusobnog poravnanja u velikoj meri smanjiti "apetit" zapadnjaka i omogućiti da se bar zemlje BRIKS-a i njihovi partneri ne plaše za uslove međusobne trgovine.

Putin pripremio poklone za goste samita

Ruski predsednik pripremio je poklone za strane lidere koji učestvuju na samitu BRIKS-a u Kazanju.

"Pokloni su obezbeđeni", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ne želeći da otkriva više detalja.

Kijev ljut na Gutereša: Prihvatio poziv za Rusiju a nije za mirovnu konferenciju o Ukrajini

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova poručuje da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš napravio pogrešan izbor kada je odlučio da prisustvuje samitu BRIKS-a u Rusiji, iako je u junu odbio da otputuje na konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj.

"Generalni sekretar UN je odbio poziv Ukrajine na prvi globalni mirovni samit u Švajcarskoj, međutim, prihvatio je poziv da poseti Kazanj", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva na Iksu.

Guterešov izbor je, kako se dalje navodi, pogrešan, ne doprinosi miru, i narušava reputaciju Ujedinjenih nacija.

RT internešnel je ranije ocenio da Gutereš, prisustvujući ovom događaju, verovatno ilustruje želju UN da obnovi svoju ulogu u svetu koji se menja.

Putin: Nova razvojna banka je institucija koja obećava

Program predsednika Vladimira Putina na Samitu BRIKS-a počeo je sastankom sa predsednicom Nove razvojne banke BRIKS-a (NDB) Dilmom Rusef. Putin je nazvao NDB "institucijom koja obećava".

BRIKS banka je perspektivna finansijska institucija u razvoju koja je od 2018. godine finansirala više od 100 projekata vrednih više od 30 milijardi dolara, rekao je predsednik Rusije na sastanku sa predsednicom Nove razvojne banke.

Prema njegovim rečima, Nova razvojna banka je dobra i perspektivna finansijska institucija.

Prelazak na plaćanje u nacionalnim valutama smanjuje servisiranje duga i smanjuje geopolitičke rizike, kao i, koliko je to danas moguće, doprinosi oslobađanju ekonomskog razvoja od politike, naglasio je Putin.

Cenimo ono što ste uradili poslednjih godina, rekao je ruski lider i napomenuo da Rusija, kao zemlja koja ove godine predsedava BRIKS-om, računa na aktivno učešće Nove banke na sastanku lidera na samitu u Kazanju.

Sa ruske strane sastanku prisustvuju direktor Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina, zamenik šefa predsedničke administracije Maksim Oreškin, zamenik premijera Aleksej Overčuk, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pomoćnik predsednika Jurij Ušakov i ministar finansija Anton Siluanov.

Podsetimo, na samitu u Brazilu 2014. godine je potpisan Sporazum o stvaranju Nove razvojne banke čiji je glavni zadatak finansiranje infrastrukture i drugih značajnih projekata u državama članicama.