Rusija

Putin i Si Đinping: Svetske promene ne mogu da poljuljaju prijateljstvo Kine i Rusije

Rusija i Kina nameravaju da i dalje jačaju koordinaciju na svim platformama kako bi obezbedili globalnu bezbednost i pravičan svetski poredak, rekao je ruski predsednik
Putin i Si Đinping: Svetske promene ne mogu da poljuljaju prijateljstvo Kine i Rusije© Tanjug/Kristina Kormilitsyna/Photo host brics-russia2024.ru

Rusija i Kina su primer kako u savremenom svetu treba razvijati ravnopravne odnose, rekao je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku sa kineskim liderom Si Đinpingom u Kazanju. 

Putin je ocenio da se odnosi dve zemlje danas nalaze na nivou koji je bez presedana.

"Rusko-kineska saradnja u jedan je od glavnih stabilizujućih faktora na svetskoj sceni. Nameravamo da i dalje jačamo koordinaciju na svim platformama kako bismo obezbedili globalnu bezbednost i pravičan svetski poredak", rekao je Putin.

Ruski predsednik je, govoreći o trgovini, izjavio da ona nastavlja da raste, uprkos pritiscima.

"Od januara do avgusta trgovinski promet je, prema našim podacima, porastao za 4,5 odsto. Uopšte gledano, pozitivan trend se nastavlja", ukazao je Putin, ocenivši pritom da se svi do sada postignuti dogovori realizuju kako treba. 

Na temu BRIKS-a kojim ove godine predsedava Rusija, Putin je izjavio da je Ruska Federacija uradila sve što je od nje zavisilo kako bi ojačala asocijaciju. 

Kineski lider je visoko ocenio rusko predsedavanje ovogodišnjim samitom, a kada su u pitanju odnosi sa Moskvom, poručio je da su "oni za poslednjih deset godina dostigli izuzetno visok nivo koji nije bio nikada do sada". 

"Tokom protekle decenije, kinesko-ruski odnosi prošli su veliki put. U kontekstu do sada neviđenih tektonskih promena za poslednjih sto godina, međunarodna situacija doživljava ozbiljne potrese, ali to ne može da poljulja moju ubeđenost u neprikosnovenost strateškog izbora koji su napravile dve zemlje u korist čvrste međusobne podrške, i neprolaznosti stogodišnjeg prijateljstva između naših zemalja", rekao je Si Đinping. 

image