Rusija

Zaharova o proterivanju ruskog ambasadora iz Poljske: Laž je nazvana istinom

Portparolka ruskog MSP-a reagovala je izjavu šefa poljske diplomatije Radoslava Sikorskog da je to "ministarstvo odlučilo da zatvori ruski generalni konzulat u Poznanju i da će njegovo osoblje biti proterano iz te zemlje"
Zaharova o proterivanju ruskog ambasadora iz Poljske: Laž je nazvana istinomwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na namere Poljske da odustane od zahteva za reparacije od Nemačke i da protera ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva iz zemlje, napomenuvši da je na kraju prve četvrtine 21. veka "laž nazvana istinom".

"'Poljska neće tražiti od Nemačke reparacije za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata', izjavio šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski, i dodao da Varšava razmišlja o proterivanju ruskog ambasadora. Istog tog Sergeja Andrejeva, koji je u Poljskoj, dok je polagao cveće na spomenik sovjetskim vojnicima koji su oslobodili poljski narod od nacističke Nemačke, napali su lokalni duhovi i polili crvenom bojom", napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je istakla, "prva četvrtina 21. veka bila je pri kraju - muškarci su postali žene, a laži su nazvane istinom".

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski rekao je prethodno da je to "ministarstvo odlučilo da zatvori ruski generalni konzulat u Poznanju i da će njegovo osoblje biti proterano iz te zemlje".

"S tim u vezi, odlučio sam da povučem dozvolu za rad ruskog konzulata u Poznanju.
Prisustvo njegovog osoblja na teritoriji Republike Poljske smatraće se nepoželjnim", rekao je on na brifingu, a preneo "TVP Info".

Osim toga, Sikorski je naveo da poljske vlasti još ne planiraju da proteraju ruskog ambasadora Sergeja Andrejeva iz te zemlje, ali da ne isključuju takav razvoj događaja u budućnosti. 

Kako je pojasnio portparol poljske diplomatske službe Pavel Vronski, "to će se dogoditi u narednih nekoliko dana".

image