Si Đinping: Rusija i Kina održavaju globalnu stratešku stabilnost

Moskva i Peking uspešno razvijaju trgovinsku i ekonomsku saradnju, uprkos složenoj međunarodnoj situaciji, rekao je kineski predsednik

Kina i Rusija treba da prodube svestranu stratešku saradnju, zajedno čuvaju globalnu stratešku stabilnost i međunarodnu pravdu, izjavio je predsednik Kine Si Đinping na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u okviru Samita BRIKS-a u Kazanju.

"Rusija i Kina moraju čvrsto da brane međunarodni sistem, čije su jezgro UN, kao i da zajedno održavaju globalnu stratešku stabilnost i podržavaju međunarodnu pravdu. Osim toga, moraju treba da prodube svestranu stratešku saradnju, da blisko sarađuju i koordiniraju u okviru multilateralnih mehanizama kao što su UN i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS)", kazao je Si, a prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Prema njegovim rečima, trgovinska saradnja dve zemlje aktivno se razvija, uprkos složenoj međunarodnoj situaciji.

On je istakao da zemljama predstoji unapređenje promocije inicijative "Pojas i put" i Evroazijske ekonomske unije, kako bi se dali impuls i podrška kvalitativnom razvoju dve ekonomije.

Osim toga, Si je naglasio da Peking računa na razvoj strateške i praktične saradnje među zemljama BRIKS.

"Očekujemo da sa liderima BRIKS-a temeljno razmotrimo budući razvoj mehanizama saradnje organizacije kako bismo pomogli strateškoj koordinaciji i praktičnoj saradnji u različitim oblastima među zemljama BRIKS-a i ostvarili nove mogućnosti za Globalni jug", poručio je kineski predsednik, a prenela je Centralna kineska televizija.