Rusija

Belousov: Sve veća uloga Zapada u sukobu u Ukrajini preti da izazove sukob nuklearnih sila

Državna politika Ruske Federacije, prilagođena novoj realnosti, dozvoljava mogućnost upotrebe nuklearnog oružja kao odgovor na agresiju na Belorusiju, rekao je ruski ministar odbrane
Belousov: Sve veća uloga Zapada u sukobu u Ukrajini preti da izazove sukob nuklearnih sila© Илья Питалев / РИА Новости

Sve veće učešće zapadnih zemalja u sukobu u Ukrajini i želja da se Rusiji nanese maksimalna šteta prete da izazovu direktan vojni sukob nuklearnih sila, rekao je ruski ministar odbrane Andrej Belousov na zajedničkom sastanku ruskog i beloruskog ministarstva odbrane u Minsku.

On je istakao da državna politika Ruske Federacije, prilagođena novoj realnosti, dozvoljava mogućnost upotrebe nuklearnog oružja kao odgovor na agresiju na Belorusiju.

"Sve veće učešće Zapada u sukobu u Ukrajini, kao i želja da se Rusiji nanese maksimalna šteta, prete da izazovu sukob nuklearnih sila. Ne možemo da ne odgovorimo na te pretnje", poručio je Belousov.

Belousov je napomenuo da je NATO 2024. izveo niz najvećih vojnih vežbi od Hladnog rata, napominjući da, sa druge strane, Moskva i Minsk završavaju pripremu novog koncepta bezbednosti za Rusiju i Belorusiju.

On je dodao da je plan rada za osiguranje vojne bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije za 2025-2027. odobren na sastanku zajedničkog odbora ministarstava odbrane dve zemlje.

Osim toga, on je ukazao da će Rusija i Belorusija održati zajedničke strateške vežbe "Zapad" sledeće godine, a njihov plan uzima u obzir savremene pretnje bezbednosti dve zemlje, kao i situaciju koja se razvija u zoni Specijalne vojne operacije (SVO).

"Rusija i Belorusija će nastaviti zajedničku borbenu i mobilizacionu obuku sa akcentom na iskustvo SVO. Podelićemo sa našim beloruskim prijateljima napredna dostignuća u oblasti protivvazdušne odbrane, upotrebe visokopreciznog oružja, sistema za elektronsko ratovanje i robotskih sistema", zaključio je ruski ministar.

image