Rusija

Zaharova: Samit BRIKS-a je jedan od najvećih međunarodnih događaja 2024. godine

Samit će pratiti skoro 2.000 novinara iz 59 zemalja, među kojima su i predstavnici zapadnih medijskih kuća, naglasila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Samit BRIKS-a je jedan od najvećih međunarodnih događaja 2024. godineGetty © Sheng Jiapeng/China News Service/VCG

Samit BRIKS-a koji se održava u Kazanju a kojim predsedava Ruska Federacija prvi je sastanak lidera nakon proširenja u januaru ove godine i, bez preterivanja, jedan od najvećih međunarodnih događaja 2024. godine, ocenila je zvanična predstavnica ruskog Ministartsva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na šesnaestom samitu BRIKS-a koji se održava u glavnom gradu Tatarstana učestvuju predstavnici 36 zemalja i šest međunarodnih organizacija, među kojima je i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, napomenula je Zaharova.

"Očekuje se da će tokom tri dana događaju u Kazanju prisustvovati oko 20.000 delegata. Samit će pratiti skoro 2.000 novinara iz 59 zemalja", rekla je Zaharova i potvrdila da među njima ima i predstavnika zapadnih medijskih kuća poput Asošiejted presa, Rojtersa, AFP i EPA.

Prema njenim rečima, imaju akreditaciju za prisustvo na bilateralnim sastancima na marginama foruma i na završnoj konferenciji za novinare 24. oktobra.

Danas i sutra će biti održani sastanci u užem i proširenom formatu, kao i sastanak u formatu "BRIKS plus/autrič" kada će se razgovarati o različitim pitanjima saradnje država asocijacije na međunarodnoj areni, rešavanju regionalnih sukoba i drugim temama, uključujući uspostavljanje kategorije "zemlja partner".

Podsetila je na oblasti delovanja zemalja asocijacije u sferi informacija u okviru međunarodne mreže TVBRIKS koja je nastala nakon samita 2017. godine.

TVBRIKS je nastao zbog potrebe da se uspostavi interakcija u medijskoj sferi i da se istraži mogućnost stvaranja zajedničkog TV kanala zemalja članica za širenje objektivnih informacija o aktivnostima BRIKS-a, objasnila je Zaharova.

Danas ovaj projekat predstavlja međunarodnu mrežu partnerskih medija u zemljama BRIKS+ uz danonoćno emitovanje na ruskom, engleskom, kineskom, portugalskom, španskom i arapskom jeziku u eteru nacionalnih televizijskih i radio kompanija što, kako je Zaharova navela, doprinosi informisanju o velikim međunarodnim događajima.

"Sedam godina kasnije, više od 70 medija iz celog sveta već se pridružilo TVBRIKS mreži – Rusija, Brazil, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, UAE, kao i Argentina, Jermenija, Venecuela, Zimbabve, Kazahstan, Kenija, Kuba, Mozambik, Tunis, Čile. Usuđujem se da vas uverim da ovo nije granica. Interesovanje za BRIKS svakodnevno raste, a živopisan primer za to je samit u Kazanju", rekla je Zaharova.

Rusija pozdravlja ovu inicijativu i sprema je da pruži neophodnu pomoć medijskim strukturama koje takođe žele da se pridruže Međunarodnoj medijskoj mreži TVBRIKS, poručila je ona.

image