Peskov otkriva: Zašto je BRIKS bolji od NATO-a i EU

Privlačnost saradnje u okviru BRIKS-a je u tome što niko ne postavlja pitanje "ili/ili", znači nema uslova, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Privlačnost BRIKS-a je u tome što ta organizacija ne postavlja uslove za učesnike, kao što postavljaju NATO i EU, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

"Atraktivnost saradnje u okviru BRIKS-a je u tome što niko ne postavlja pitanje 'ili/ili'. To je uslov koji zaista vole da postavljaju u NATO-u, u EU – ili sa EU, ili sa Rusijom, ili BRIKS-om, ili NATO-om. Ali u BRIKS-u niko tako ne priča, a upravo to čini organizaciju još privlačnijom", kazao je Peskov za kanal NTV.

Osim toga, on je istakao da članstvo u NATO-u nije prepreka za ulazak u BRIKS.

"Sa gledišta BRIKS-a i glavnih pristupa, tu nema primedbi", odgovorio je Peskov na pitanje da li zemlje NATO-a mogu da pristupe BRIKS-u, uključujući Tursku.

Peskov je dodao su mnoge zemlje na samitu BRIKS-a izrazile želju da aktivnije doprinesu rešenju u Ukrajini i da su spremne da deluju kao posrednici.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da "iskreno želi da razvija saradnju sa BRIKS-om", a turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan takođe je potvrdio interesovanje Ankare za pridruživanje toj organizaciji.