Šta piše u Kazanjskoj deklaraciji

Dokument sadrži opšte ocene stanja stvari u svetu, sumira rezultate ruskog predsedavanja BRIKS-om i definiše smernice za dugoročnu saradnju, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin

Lideri država članica BRIKS-a usvojili su Kazanjsku deklaraciju u kojoj su zabeleženi rezultati Samita i celokupnog ruskog predsedavanja asocijacijom, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Ima li primedbi ili komentara na ovu deklaraciju?", upitao je ruski lider posle sastanka u proširenom formatu.

"Ako nema, onda predlažem da se deklaracija smatra usvojenom", zaključio je predsednik.

Putin je dodao da je planirano da se usvojena deklaracija objavi u UN.

"Pripremljena je konačna deklaracija koja sadrži opšte ocene stanja stvari u svetu, sumira rezultate ruskog predsedavanja BRIKS-om i identifikuje smernice za dugoročnu saradnju. Želeo bih da napomenem da planiramo da je objavimo u UN kao naš zajednički dokument", rekao je Putin, sumirajući sastanak lidera u proširenom formatu.

Glavne stavke deklaracije

Samit BRIKS-a u Kazanju, kome prisustvuju predstavnici 36 zemalja i šest međunarodnih organizacija, počeo je 22. oktobra. Samit je završni događaj u okviru predsedavanja Ruske Federacije ovom asocijacijom, koji se održava pod motom jačanja multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost.