Rusija

Medvedev: Lideri NATO-a kažu da nisu u ratu sa Rusijom, ali svi znamo da jesu

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije upitao je da li isporuka ogromne količine naoružanja Ukrajini predstavlja hibridni rat Alijanse protiv Rusije
Medvedev: Lideri NATO-a kažu da nisu u ratu sa Rusijom, ali svi znamo da jesuwww.globallookpress.com © Xinhua

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je da lideri zemalja NATO-a jednoglasno govore da njihove zemlje i sama Alijansa nisu u ratu sa Rusijom, ali da svi dobro znaju da nije tako.

"Danas je glavno pitanje: da li se hibridnim ratom, koji je NATO de fakto objavio našoj zemlji, može smatrati ulazak Alijanse u rat protiv Rusije? Može li se isporuka ogromne količine naoružanja Ukrajini smatrati napadom na Rusiju?", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, pitanje legalnih vojnih ciljeva tumačeno je na različite načine u istoriji čovečanstva, ali za situaciju u Ukrajinu ne važe ista pravila.

"O ovoj temi vole da govore rusofobični senilni ljudi iz američkog Senata. Ipak, postoji nešto zajedničko u ratnim običajima i međunarodnim konvencijama. To su pravila ponašanja tokom rata (jus in bello), koja potiču iz svetih izvora", dodao je on.

Medvedev je takođe upitao koji su danas vojni ciljevi legitimni.

"U okviru ratnih pravila, to su: neprijateljske trupe, neprijateljsko oružje i vojna oprema, infrastrukturni objekti koji služe u vojne svrhe, vojno-političko rukovodstvo neprijateljske zemlje i oružane snage saveznika neprijateljske zemlje", naglasio je ruski zvaničnik.

"Lideri zemalja NATO-a u jedan glas govore da njihove zemlje, kao ni ceo blok, nisu u ratu sa Rusijom. Ali, svi su svesni da nije tako", zaključio je Medvedev.

image